• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NIJE VREME ZA MODU: H&M zatvara 7 robnih kuća u Italiji

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Švedska firma, proizvođač i trgovac odećom H&M, odlučila je da širom Italije zatvori sedam svojih robnih kuća, između ostalog u Milanu, Udinama, Torinu, Vićenci. U Nemačkoj sledi velik talas otpuštanja u trogovini i građevini, u SAD je već u toku.

 H&M zatvara radnje po Italiji, otkazi u Nemačkoj i SAD Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Vlasnici takvu odluku pravdaju kao neophodnu zbog gubitaka nastalih zatvaranjem u vreme karantina i da bi sačuvali, kažu, preostalih 170 prodajnih mesta u Italiji.

Sindikalne organizacije su odluku tu odluku osudile kao neprihvatljivu jer ce 145 zaposlenih ostati bez posla, pa se vode pregovori kako će biti rešen njihov status.

Možda će vas zanimati

Kompanija H&M najavljuje da će od septembra do novembra zatvoriti još neke svoje prodavnice u Italiji, jer je već sada jasno da nakon zatvaranja zbog karantina, gubici rastu, i neće moći da otvore svoja vrata kupcima.

A nije samo modna industrija na udaru krize, niti samo u Italiji.

U Srbiji je u martu i aprilu podeljeno 2.000 otkaza, a na prinudnom odmoru je bilo 125.000 ljudi. Nemačke agencije za zapošljavanje računaju, usled pandemije i njenih posledica po privredu, rast nezaposlenosti za 30 odsto.

Vodeći ekonomski instituti ističu da će istovremeno više barometara koji pokazuju stanje privrede pasti u aprilu na istorijski najniže vrednosti. Tako je barometar zaposlenosti "Ifo" instituta pao sa 93,4 u martu na 86,3 bodova, a anketa oko 9.000 preduzeća kazuje da sledi talas otpuštanja u trgovini, uz izuzetak supermarketa, ali i do skoro rastućem građevinskom sektoru. Agencije očekuju da će narednih meseci doći do velikog talasa otpuštanja za oko 30 odsto, to jest rastom broja nezaposlenih na preko tri miliona.

U drugoj polovini godine, u slučaju postepene normalizacije privredne deletnosti polovina rasta nezaposlenosti mogla bi biti nadoknađena. Bolja situacija nije ni "preko bare".

Gotovo trećina Amerikanaca izgubila je posao ili prihode zbog korona virusa, a talas otkaza posebno je teško pogodio one s nižim primanjima, pokazalo je najnovije istraživanje Galupa.

Ukupno je 30 odsto ispitanika u anketi Galupa navelo da je epidemija negativno uticala na njihovo radno mesto, odnosno na njihove finansije. Deset odsto ispitanih ima status privremeno otpuđtenih, pri čemu 85 procenata smatra da će se vratiti na staro radno mesto, pokazalo je istraživanje, objavljeno prošle sedmice, prenela je Hina.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image