• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Za zapošljavanje mladih šest miliona dolara

Glavni korisnici programa, vrednog šest miliona dolara, koji će biti sproveden u 35 opština u Južnobačkom, Beogradskom i Pčinjskom okrugu, jesu mladi, uključujući i Rome i povratnike.

Vlada Srbije i agencije Ujedinjenih nacija u Srbiji zajednički će sprovoditi program "Podrške nacionalnim naporima za promovisanje zapošljavanja mladih i upravljanje migracijama", uz pomoć sredstava iz španskog Fonda za ostvarivanje milenijumskih ciljeva razvoja.

Taj program je omogućen dokumentom koji su u Vladi Srbije potpisali potpredsednik vlade Mlađan Dinkić, v.d. stalnog koordinatora UN Lenart Kocalainen i ambasador Španije u Srbiji Injigo de Palasio Espanja.

Glavni korisnici programa, vrednog šest miliona dolara, koji će biti sproveden u 35 opština u Južnobačkom, Beogradskom i Pčinjskom okrugu, jesu mladi, uključujući i Rome i povratnike koji se vraćaju u Srbiju po osnovu Sporazuma o readmisiji, kao i svi mladi izloženi riziku od socijalne isključenosti koji se smatraju potencijalnim emigrantima.

Aktivnosti u okviru zajedničkog programa doprineće ostvarenju nacionalnih ciljeva iz dokumenta o Milenijumskim ciljevima razvoja u Srbiji, usvojenom 2006. godine.

Ti ciljevi podrazumevaju smanjenje stope nezaposlenosti mladih za najmanje trećinu do 2015. godine, kao i značajno smanjenje nezaposlenosti osoba sa invaliditetom, Roma, izbeglica i interno raseljenih.

Aktivnosti programa biće konkretno usmerene na razvijanje politike zapošljavanja mladih i migratorne politike, osnaživanje kapaciteta državnih institucija i podršku lokalnim institucijama u cilju efikasnijeg rukovođenja novim programima za zapošljavanje i socijalnim uslugama.

Španski fond će, prema rečima ambasadora Espanje, regionu Balkana posvetiti posebnu pažnju, kako bi se se pomogla realizacija nekoliko programa u različitim zemljama regiona, za šta je planiran budžet od 54 miliona dolara.

Srbija, koja je za Španiju prioritetna zemlja u regionu, biće među najvažnijim korisnicima sredstava iz Fonda koja su namenjena realizaciji projekata na Balkanu, naglasio je on.

Reč je o tri projekta, s planiranim budžetom od više od 12 miliona dolara, koji će biti korišćeni za programe koji se tiču mladih, zapošljavanja i migracije, sprečavanja konflitka, izgradnja mira i razvoja privatnog sektora, precizirao je Espanja.

Kocalainen je ukazao da je neophodna stalna posvećenost ostvarivanju Milenijumskih ciljeva razvoja, naročito u sadašnjim okolnostima ekonomske krize.

On je najavio da će Srbija, osim sredstava za ovaj program, dobiti još 20 miliona dolara za sprovođenje još dva programa. Reč je o programima za izgradnje mira u južnoj Srbiji i podršci održivog turizma za ruralni razvoj.

Dinkić je istakao da se ta donatorska pomoć u potpunosti uklapa u novi paket mera koji će Vlada Srbije ovih dana saopštiti javnosti, a koji će predvideti značajna sredstva za zapošljavanje mladih.

Budžet od tri milijarde dinara će biti restrukturiran tako što će najveći deo tih sredstava biti uložen u zapošljavanje pripravnika, kao i za javne radove koji će pomoći nezaposlenima i socijalno ugroženima da nađu posao u uslovima svetske ekonomske krize, zaključio je Dinkić.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image