• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Samo "Atek" zainteresovan za RTB

Austrijski "Atek industris" jedini je otkupio tendersku dokumentaciju za učešće na tenderu za strateško partnerstvo sa RTB Borom, koji je raspisala Vlada Srbije.

Austrijski "Atek industris" (A-TEC Industries AG) jedini je otkupio tendersku dokumentaciju za učešće na tenderu za strateško partnerstvo sa RTB Borom, koji je raspisala Vlada Srbije, rečeno je u Agenciji za privatizaciju.

Takođe je potvrđeno i da je "Atek" do sada ispoštovao sve procedure tako da će, ako ponuda bude blagovremeno dostavljena, biti i razmatrana u skladu sa propisima i pravilima koji prate tender za izbor strateškog partnera.

U RTB-u sada, kada je "Atek" otkupio dokumentaciju, što još ne znači i da će podneti ponudu, ipak optimistički gledaju na celu situaciju.

Naime, "Atek" je već kupio "Fabriku opreme i delova" u Boru, koja uspesno posluje, pa je to uticalo i da stav uprave RTB-a prema "Ateku" bude pozitivan i optimističan u pogledu ishoda tendera za tu kompaniju.

Kompanija "Ist point" koja je od ranije najavljivala da je zainteresovana za RTB Bor na izmenjenom tenderu za izbor strateškog partnera se nije prijavila.

Ona je ranije dala svoj predlog razvitka RTB-a, koji nije prihvaćen.

Vlada je tako raspisala u februaru izmenjeni tender za RTB Bor po kome bi se strateški partner obavezao da dokapitalizacijom u minimalnom iznosu od 116 miliona dolara stekne 40 odsto vlasništva u novom preduzeću koje će biti formirano spajanjem RTB-a, Rudnika bakra Bor, Rudnika bakra Majdanpek i Topionice i Rafinacije.

Obavezujuće ponude trebalo bi da se dostave do 21. aprila, uz garanciju od deset miliona dolara.

Kompanija "Atek" je jedini proizvođač bakra u Austriji, ali takođe i evropski lider u preradi te rude. Vlasnik "Ateka", bečki biznismen Mirko Kovač bavio se različitim vrstama poslova, od trgovine, proizvodnje do suvlasništva u nekim austrijskim diskotekama.

"Atek" se već pozicionirao na tržištu Srbije pre nekoliko godina kupivši preduzeće "Sever" iz Subotice i "Fabriku opreme i delova" u Boru.

Ta kompanija bila je prvorangirana na drugom tenderu za RTB Bor sa ponudom za kapital od 466 miliona dolara, dok je ruska kompanija "SMR" ponudila 370 miliona dolara. Međutim, kako nije ipoštovao rokove za isplatu transakcije, zbog odustajanja "Dojče banke" da garantuje transkaciju, ugovor o prodaji je raskinut.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image