• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KAO DA KORONA NIJE DOVOLJNA: Svinje uništavaju useve, lovci da plate štetu

Izvor mondo.rs Izvor rts

Poljoprivrednici iz Sefkerina, u opštini Opovo, ovih dana imaju dodatnih problema na sve muke zbog sanitarnih mera protiv širenja korona virusa. Useve moraju da čuvaju od divljih svinja.

Ratari apeluju na lovce, kojima ove životinje "pripadaju", da im pomognu, jer će pretrpeti veliku štetu. Preti se i tužbama, javlja RTS.

Ratari iz Sefkerina imaju više od 3.000 hektara obradivih površina u ataru Lepušnica, koji pripada beogradskoj opštini Palilula.

Možda će vas zanimati

Divlje svinje tako ratarima oduzimaju vreme kojie im je ovih dana dragoceno, zbog policijskog časa. Od početka aprila svako jutro, pre nego što nastave sa poljoprivrednim radovima, oni saniraju štetu koju im nanose gladne divlje svinje.

"Pšenicu sad kad treba da prskamo, ne možemo da prođemo traktorima i prskalicama ,jer one riju, prave velike rupe. Traže hranu, jer ih lovci ne hrane i onda one dolaze na naše njive,"kaže Jovan Petrov, ratar.

" Plaćamo 20 evra po hektaru za navodnjavanje i odvodnjavanje kanala, ali oni se ne održavaju i u njima se sad kriju divlje svinje i odatle izlaze i prave nam štetu," kaže Zoran Milankov.

Poljoprivrednici traže od Ministarstva poljoprivrede da se divlja svinja,kao i lisica, proglase za štetočinu i da se produži vreme lova,a od svoje opštine Opovo da im pomogne u nadoknadi štete.

"Lokalna samouprava će na osnovu peticije poljoprivrednih proizvođača iz Sefkerina platiti advokatsku kancelariju koja će zastupati interese svih poljoprivrednika iz naše opštine," najavljuje Zoran Tasić, predsednik Opštine.

"Oni imaju katastarske parcele na teritoriji grada Beograda. Utužićemo Lovačko udruženje Beograda i na taj način pokušati da nadoknadimo materijalnu štetu koju su divlje svinje napravile našim ratarima."

Zasad su poljoprivrednici iz Sefkerina su kao pomoć od lovaca dobili jedan plinski top, kojeg su se divlje svinje plašile samo nekoliko dana i sad opet neometano izlaze i danju i noću na njive, koje su im najveće hranilište.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image