• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

UPRKOS KORONI: Srbija imala veliki rast u prvom kvartalu, a u minus ni u Q2

 Danijela Pašić
Autor Danijela Pašić
Izvor mondo.rs

Prema preliminarnim podacima, srpska ekonomija je u prvom kvartalu ove godine, u jeku pandemije korona virusa, imala rast BPD-a od 5%, a jedne SAD isto toliki minus. PAda u minus neće biti ni u druigom kvartalu, kažu iz RZS.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić najavio je da će Srbija biti možda i nabolja ekonomija Evrope po rastu u prvom delu godine. On je na, primopredaji medicinske opreme koju je EU uputila Srbiji, rekao da je dobio fleš podatke za EU i SAD, i da je prema njima privredni rast u Americi minus 4,8% u EU je minus 3,5%, a Srbija je na plus 5% u prvom kvartalu. Zbog loših prognoza, srezani su i kreditni rejtinzi pojedinih zemalja, recimo Italije.

"Mislim da ćemo biti broj jedan u prvom kvartalu, možda samo jedna zemlja bude ispred nas. Kod nas će se videti veći problemi u drugom kvartalu, u aprilu, ali smo mi smo izuzetno zavisni od evropske ekonomije. Najjače ekonomije Evrope moraju da rastu jer sve što je vredno izvozimo u te zemlje", kaže predsednik Vučić.

Možda će vas zanimati

On je rekao da Srbija u EU i zemlje regiona izvozi 83 odsto proizvoda.

"Važno je da ekonomije regiona budu neuporedivo jače, a znam za dve zemlje u regionu koje će imati velike probleme zbog visine javnog duga", rekao je predsednik.

On je naglasio da će Srbija "gledati da upumpa što više novca" jer naš javni dug ne sme da pređe 60 posto.

"Naša ekonomija mora da spada u najzdravije ekonomije i da proizvodnjom industrijskom, građevinarstvom, poljoprivredom, učinimo privredu otpornijom", kazao je Vučić i dodao da je od ključnog značaja za Srbiju da najjače države Evrope i SAD oporave svoje ekonomije jer je "svet globalno selo".

NEĆEMO PASTI NI U DRUGOM KVARTALU

Direktor Republičkog zavoda za statistiku, Miladin Kovačević, procenjuje da je rast BDP Srbije u prvom kvartalu bio plus 5 odsto, a da bi u drugom, od aprila do juna, prema svim sadašnjim pokazateljima, mogao da bude jedan odsto.

POVRATAK U 2008.

Američki biro za ekonomske analize navodi da BDP u SAD u prva tri meseca 2020. godine beleži prve negativne rezultate od 2014. godine. Pad BDP u SAD u prvom kvartalu 2020. godine procenjuje se na minus 4,8%, što je najznačajni pad američke privrede od recesije 2008. godine. Očekuje se i veliki pad u ličnoj potrošnji od 7,6% u prvom kvartalu, u odnosu na -3,6%, kako je ranije bilo predviđano. SAD beleže i istorijsko povećanje broja prijava na birou za nezaposlene, gde je pomoć u poslednjih pet nedelja potražilo 26 miliona ljudi.

"Najnovija događanja i sve veća ekonomska aktivnost privrednih subjekata, te martovski podaci za industriju, koji pokazuju da je prerađivačka porasla za oko 2,7%, uprkos tome što je pola meseca bilo vanredno stanje. Moja procena za prvi kvartal je 5%, zaključujem da prvobitno izrečena ocena nultog rasta u toku godine nije bila preoptimistična", kaže Kovačević za Tanjug.

Kovačević navodi da je verovatnoća bila da u drugom kvartalu, od aprila do juna BDP raste oko jedan odsto, da za pola godine imamo pad od minus dva odsto i da celu godinu budemo na nultom rastu.

"To su sve kalkulacije koje počivaju na verovatnoćama", dodao je on.

Komentarišući poslednje podatke Eurostata za prvi kvartal 2020. godine koje predviđaju privredni pad u EU od 3,5%, a u Evrozoni minus 3,8%, Kovačević je rekao da se one ne slažu sa procenama MMF od pre dve nedelje , a koje su pokazale da bi taj pad mogao da bude minus 6,1%.

Ističe da Eurostat može verodostojnije da proceni efekte krize.

Evrostat navodi da će se u prvom kvartalu 2020. godine, u zemljama koje koriste zajedničku valutu evro, BDP smanjiti za 3,8 procenta u odnosu na prethodni kvartal. Za isti period na novou EU 27 predviđa se prviredni pad od 3, 5 procenata BDP.

Svetska banka je prognozirala da će pad BDP Srbije ove godine biti 2,5%, dok će u ostalim zemljama tzv. Zapadnog Balkana pad biti između 3% i 5,6%. Procena MMF je da će pad biti 3,1%, a Vlada je repborgramilrala budžet sa idejom da ekononomioja padne samo 1,8%.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 13

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Vladimir

Hvala presvetom efendiji

Miško

Nego jel ovo onaj Miladin Kovačević što je država platila milion dolara odštete jer su ga prošvercovali iz Amerike? Pa isplatilo se vidite kakvog smo stručnjaka doveli umesto da truli u američkom zatvoru.

Miško

Kakva Amerika kakvi bakrači, mi smo ekonomska sila broj jedan u svetu a uskoro i vojna, samo da stignu još ona dva Miga sa servisa. Mogu samo da nas mrze uskoro će Amerikanci da mole Vučića da im drži predavanja iz ekonomije i bizmisa na Harvardu i Jejlu, i to besplatno jer neće imati ni za honorar da mu isplate propali načisto.

special image