• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PRIVREDA PLIVA: Statistika kaže da smo i dalje u plusu

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Trgovina Srbije sa svetom nije opala ni u martu mesecu, kada je proglašeno vanredno stanje a privreda "prikočila". Izvoz se održao na istom nivou kao lani, a uvoz je povećan. Proizvodnja je ostala na istom nivou, a trgovina na malo je bila dosta živa.

  Privredni pokazatelji – statistika proizvodnje, izvoza i trgovine na maloza mart 2020 Izvor: MONDO/Goran Sivački

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Srbije za prva tri meseca ove godine beleži rast 5,8% u odnosu na isti period prošle godine.

Vrednost robne razmene premašila je za tri meseca 10 milijardi evra. Srbija je izvezla za tri meseca robe u vrednosti od preko 4,2 milijardi €, što čini rast od 0,1% u odnosu na isti period prethodne godine. S druge strane, uvezeno je robe za 6 milijardi €, što je za 4,4% više nego u istom periodu prethodne godine.

Možda će vas zanimati

Deficit iznosi oko 1,75 milijardi €, što čini povećanje od 16,6% u odnosu na isti period prethodne godine, kaže se u analizi Republičkog zavoda za statistiku.

Istovremeno, industrijska proizvodnja u martu manja za 0,1% u odnosu na mart 2019. godine a veća je za 2% u odnosu na prosek 2019. godine.

Industrijska proizvodnja u periodu januar - mart 2020. godine, u odnosu na isti period 2019. godine, veća je za 4,4%.

Razlog pada odmah se vidi kada se pogleda po sektorima. U martu 2020. godine, u odnosu na mart 2019. godine, u sektoru rudarstva ostvaren je rast od 0,5%, u sektoru prerađivačke industrije ostvaren je rast od 2,7%, ali je u sektoru snabdevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija zabeležen veliki pad od 9,8%, zbog situacije sa korona virusom.

Što se tiče prometa robe u trgovini na malo, u martu 2020. veći je u tekućim cenama za 4,6% u odnosu na mart 2019. godine, a u stalnim cenama za 4,4%.

Ukoliko se uporede prva tri meseca 2020. godine sa istim periodom 2019. godine, promet robe u trgovini na malo veći je u tekućim cenama za 10,6%, a u stalnim cenama za 9,3%.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image