• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pad cena akcija na svetskim berzama

Cene akcija na vodećim svetskim efektnim berzama su i danas pojeftinile, treći put za redom, jer se povećava zabrinutost investitora zbog očekivanja da će mnoge kompanije objaviti gubitke u prvom kvartalu ove godine.

Cene akcija na vodećim svetskim efektnim berzama su i danas pojeftinile, treći put za redom, jer se povećava zabrinutost investitora zbog očekivanja da će mnoge kompanije objaviti gubitke u prvom kvartalu ove godine.

Veća spremnost deviznih trgovaca da ulažu u rizičnije poslovne operacije uticala je na dodatno, skromno slabljenje evra prema dva glavna takmaca - dolaru i jenu - koji se sada smatraju bezbednijim investicionim utočištem od zajedničke valute 16 članica Evropske unije.

Panevropski indeks akcija FTSEurofirst 300 je izgubio oko pola procenta pređašnje vrednosti, dok su deonice na tržištima zemalja sa brzo rastućim privredama opale 1,6 procenata, navodi se u izveštaju agencije Rojters iz Londona.

Globalni indikator kretanja cena denoca - MSCI - je takođe bio u padu, od 0,6 procenata, dok su američke akcije noćas pojeftinile, tokom završne trgovine na njujorškom Volstritu, više od dva odsto, i pre nego što je treći po veličini proizvođač aluminijuma u svetu, američka "Alkoa", saopštila da već dva kvartala uzastopno beleži gubitke u poslovanju.

Zarada 500 kompanija čije se akcije redovno listiraju u okviru indeksa Standard end Purs su smanjene tokom prvog kvartala, kako procenjuju stručnjaci na koje se poziva Rojters, 37 odsto.

Podaci sa Volstrita pokazuju da je prvo tromesečje ove godine bio najlošiji period prema visini dividendi od 1995, budući da su kompanije smanjile isplate svojim deoničarima za 77 milijardi dolara.

Cene akcija su prošlog meseca prilično uvećane, a taj trend je bio na vrhuncu neposredno uoči i posle samita Grupe 20 industrijski najrazvijenijih zemalja i država sa privredama u naglom usponu, 2. aprila u Londonu. Već početkom ove sedmice, međutim, optimizam oko izgleda za brži oporavak svetske privrede počeo je opet da jenjava i to se odmah osetilo i na efektnim berzama, ocenjuju trgovci na Volstritu.

Evro je na glavnoj valutnoj berzi u Lodnonu i danas bio "blagi gubitnik", jer je opao prema dolaru i jenu za 0,2 i 0,6 odsto. Trenutno jedinstvena valuta "evrolenda" vredi 1,3246 "amerikanaca" i 132,43 "japanca".

Slabljenje evra se može objasniti ne samo nešto većom investicionom privlačnošću dolara i jena, već i negativnim uticajem novih, loših ekonomskih pokazatelja u Nemačkoj, koja je ključna zemlja za ekonomiju zone evra i cele Evropske unije.

Februarske porudžbine u nemačkoj industriji su opale 3,5 odsto, što je više od očekivanja, a istom mesecu u padu je bio i izvoz iz te zemlje, koja je po tom pokazatelju još uvek bez premca u svetu.

U krugovima berzanskih trgovaca se smatra da je na labavljenje pozicija evra uticao i komentar predsednika podružnice Uprave federalnih rezervi SAD iz Dalasa Ričarda Fišera, koji je ocenio da zajednička valuta zone evra sada pravi više problema nego dolar i jen.

Analitičari na čije mišljenje se poziva Rojters ističu da je likvidnost na finansijskim tržištima smanjena uoči uskršnjih praznika i da će, kratkorocno gledano, kretanje kurseva vodećih valuta i glavni indeksi akcija dosta zavisiti od svežih ekonomskih pokazatelja u zemaljama sa najjačim privredama.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image