• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PUŽEVIM KORAKOM: Aviosabraćaj se sporo popravlja od korona krize

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Aviosaobraćaju će trebati veoma dug period da bi se vratio na situaciju i brojke iz, sada već na nju možemo gledati kao bajkovitu, 2019. godinu, sudeći pod podacima oporavka iz Evrokontrola.

  Aviosaobraćaj – veoma spori oporavak pri kraju korona epidemije Izvor: MONDO/Predrag Vujić

U poslednjih nedelju dana broj letova se povećao samo za 236 u odnosu na prethodnu sredu i ukupno 4.803 leta je čak za 85% manje nego to je to bilo u istom periodu 2019. godine, kaže se u izveštaju Evrokontrola.

Tom rastu puževim korakom do visina nivoa pre korona krize, doprineli su avioprevoznici Vizer i KLM-Er Frans‚, dok je DHL Ekspres zadržao prvo mesto po broju letova (251).

Možda će vas zanimati

Ukupno gledano, najveći prevoznici 6. maja imali su veliki "manjak" saobraćaja: minus 99,2% zabeležen je Iziđeta, Rajaner grupa imala je -98,2%, IAG, -95,9%, kod Lufthansa grupe je minus bio 94,7% a kod ER Frans-KLM-a 93,2%.

U aprilu 2020. dolet aviona u područje ECEC manje je za 89% u odnosu na lanjski april.

Kako to izgleda gledano "odozdo", iz samih kompanija, vidi se iz primera Austraija erlajnsa. Ova austrijska podružnica nemačke Lufthanze mogla bi da sreže 15 odsto od svojih 7.000 radnih mesta a plate za 13 procenata, kakao bi ubedila vladu u Beču u održivost svog budućeg poslovanja i dobila državnu pomoć, javlja agencija APA.

Nemačko-austrijska grupacija je podnela zahtev za dobijanje 767 miliona evra (828 miliona dolara) državne pomoći, ali austrijska vlada traži garancije u vezi sa radnim mestima i jemstvo da će grupa zadržati Beč kao svoj transfer centar pre nego što se obaveže na bilo kakvu finansijsku podršku.

"Roditeljska" kompanija Lufthaza, koja se polako priprema da od leta ponovo pokrene letove, trenutno je u pregovorima sa nemačkim, austrijskim, švajcarskim i belgijskim vlastima o spasilačkom paketu vrednom otprilike 10 milijardi evra.

Glavni izvršni direktor Lufthanze, Karsten Špor, izjavio je da očekuje da će uskoro sklopiti sporazum sa Nemačkom. U Švajcarskoj je parlament već odobrio paket od 1,275 milijardi franaka (1,3 milijarde dolara) u vidu garancija za zaduživanje Lufthanzinih ogranaka, Svis Era i Edelvajza.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image