• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Virdžin naveliko otpušta, a Kanađani broje gubitak

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Britanska aviokompanija Virdžin Atlantik milijardera Ričarda Bransona, se sprema na veliko otpuštanje radnika. Kanadske firme broje gubitke ili ne lete, ali ni ne dele otkaze.

 Virdžin Atlantik otpušta 3.000 ljudi, Er Kanada ima veliki gubitak Izvor: MONDO/Dragana Todorović

Vidžin je najavio danas da će ukinuti 3.150 radnih mesta. Ovaj niskotarifni avioprevoznik naveo je da otpočinje period konsultacija u trajanju od 45 dana, tokom kojeg će sarađivati sa sindikatima BALPA i Junajt po pitanju restrukturiranja kompanije, pre nosi CNBC.

"Preživeli smo mnogo oluja od našeg prvog leta pre 36 godina, ali nijedna nije bila toliko razorna kao covid-19 i s njom povezan gubitak života i sredstava za život", naveo je u saopštenju glavni izvršni direktor Šaj Vajs.

Možda će vas zanimati

On je dodao da je u cilju obezbeđenja budućnosti i održivog profitabilnog poslovanja kompanije, sada trenutak za preduzimanje daljih mera kako bi se smanjili troškovi, sačuvala gotovinska sredstva i zaštitilo što više radnih mesta.

Virdžin Atlantik je naišao prošlog meseca na oštre kritike kada je vlasnik ovog avio-prevoznika, Ričard Branson, zatražio finansijsku pomoć od vlade SAD kako bi pomogao kompaniji da ostane u poslu.

Pomoć je zatražio i o vlasti u rodnoj Britaniji, a zauzvrat je ponudio da založi svoje ostrvo na Maldivima.

Virdžin Atlantik je još jedna u nizu aviokompanija koja je najavila smanjenje radne snage usled korona krize, koja je izazvala zatvaranje nacionalnih ekonomija, prizemljila letove i razorila tražnju za avioputovanjima.

Američka kompanija Junajted Erlajns je u internom dopisu, upućenom juče zaposlenima, najavila da planira smanjenje rukovodnog kadra za 30 odsto. Britiš ervejz je upozorio prošle nedelje na moguće otpuštanje čak 12.000 radnika, podseć CNBC.

Kanadski prevoznik Er Kanada saopštio je da je izgubio 1,05 milijardi dolara u prvom kvartalu 2020. u poređenju sa profitom od 345 miliona dolara u istom kvartalu prošle godine.

Operativni prihodi pali su na 3,72 milijarde dolara u poređenju sa 4,43 milijarde dolara u istom periodu prošle godine.

Aviokompaniji je smanjena popunjenost kapaciteta u drugom kvartalu za 85 do 90 procenata u poređenju s istim periodom 2019, dok se očekuje da će kapacitet za treće tromesečje biti smanjen za oko 75 procenata u odnosu na godinu ranije.

Neke kanadske aviokompanije su potpuno prestale da lete a druge pregovaraju sa saveznom vladom i traže paket pomoći za celu industriju koja dnevno gubi desetine miliona dolara dok avioni miruju zbog pandemije.

Aviokompanije su obuhvaćene kanadskim programom o subvencionisanju plata da bi zadržale hiljade radnika, ali kažu da im je potrebna infuzija gotovine, kredita i zamrzavanje poreza i naknada da bi ponovo podstakli industriju.

Međunarodna asocijacija za vazdušni saobraćaj procenila je prošlog meseca da će kolaps avio-putovanja širom Evrope ugroziti 6,7 miliona radnih mesta u vazduhoplovnoj industriji regiona.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

anonimus

Aviokompanije su definitivno najvise pogodjene ovom krizom, pitanje je kada ce moci normalno da se leti i putuje kao ranije... Letece ko mora, manjim ili privatnim letovima poput Royal Charter service...Moracemo jos da sacekamo da se stvari normalizuju...

exexexe

Zapadnjake ne zanimaju otkazi jer su tamo svi već milijarderi i sve dzabe oni rade da im ne bude dosadno.

special image