• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

REČ PREDUZETNIKA: Bez pomoći države ne bismo preživeli

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Nismo otpuštali, ali nismo ni radili tako da bez pomoći države u vreme korona krize i sada kada iz epidemije izlazimo, ne bismo opstali, kažu privrednici povodom današnje primene mere Vlade "svima za minimalac".

 Preduzetnici: Minimalac i ostale mere održali privredu Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Preduzetnicima, kao i vlasnicima i radnicima mikro, malih i srednjih preduzeća koja nisu otpustila više od 10 odsto radnika tokom trajanja vanrednog stanja čime su stekli uslov da apliciraju za pomoć države, danas je isplaćen martovski minimalac, a predstavnici preduzeća koja su iskoristila pomoć kažu da su mere bile neohodne da bi opstali.

Zamenik direktora AMC Afrodite Mode Collection, Afrodita Bajić, navodi da je situacija zbog virusa korona veoma uticala na poslovanje njihovog preduzeća, ali uprkos tome nisu otpustili nijednog radnika, čime su stekli uslov na korišćenje mera koje su im, kako kaže, pomogle da opstanu.

Možda će vas zanimati

"Najpre smo ispunili uslov za mere time što nismo dali otkaz nikome ni na neodređeno ni na određeno vreme, još smo i zaposlili jednog menadžera za bržu i kvalitetniju ogranizaciju. Mere nam mnogo znače, jer bez toga ne bismo opstali", rekla je Bajić za Tanjug.

KRENULO NA BOLJE

Dragana Nerandžić, zamenik direktora firme Dragon Wood, koja se bavi proizvodnjom enterijera i nameštaja, kaže da je situacija u vezi sa virusom korona uticala i na njihovo poslovanje, ali su uspeli da održe nivo proizvodnje na minimum, od 25 do 30 odsto nego u normalnim okolnostima. "Ono što je definitivno pomoglo jesu mere koje je pre mesec dana donela Vlada Srbije, uz pomoć Privredne komore Srbije, jer su mere olakšale naš trenutni način rada i nadamo se da će sada polako sve krenuti na bolje", rekla je Nerandžić.

Prema njenim rečima, tekstilna industrija je niskoprofitabilna, na tržištu se nose sa pravom i nelojalnom konkurencijom, a virus korona je još više otežao posao.

"Međutim, koliko je težak ovaj period, svesni smo da će toliko biti težak i period kada prestanu mere, kada počnemo da otplaćujemo poreze, kada krediti počnu da teku, zbog toga smo mi aplicirali i za kredit za likvidnost kod Fonda za razvoj", rekla je Bajić

Menadžer prodaje u agenciji za nekretnine "Cvetković-Roškov", Dušanka Kovačević, kaže da su posledice virusa korona uticale i na sektor nekretnina podjednako kao i na sve druge sektore.

"U našoj privredi uticao je u smislu hibernacije tržišta, jer su naše aktivnosti prekinute u skladu sa preporukama Ministarstva zdravlja i SZO, a sve uredbe koje je donela Vlada Srbije mi smo odmah primenili, što znači da agenti i klijenti nisu dolazili u kancelariju, a i naš posao je vezan za terenski rad", objasnila je Kovačević.

Ona napominje da je jako važno što su mere države za pomoć privredi došle u pravi momenat i na pravi način, dodajući da njima puno znače.

"Ono što je statistički podatak jeste da dve trećine preduzetnika radi i dalje zahvaljujući pomoći koju smo dobili. Naravno, kroz druge načine pomoći, kroz kredite Fonda za razvoj, apsolutno smatram da je to jedna velika stvar koja će nam pomoći da prevaziđemo ovo u čemu smo zajedno", zaključila je Kovačević.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 7

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Milisav

Ne bi preživeli,kako ih nije sramota,čast izuzecima,pa imali su profit duplo veci nego u normalnim uslovima,silne lokale,stanove,djipcice,a radnicima koji su radili u sred Epidemije dali po par hiljada din.i ovo sto im Država dala,ako treba im pomoci da kupe još koji stan,jop koji lokal,još koji djip.A kada sam cuo da ce i estrada da dobije po 30000 dinara nisam mogao da verujem,zar treba Ceci Kurleuši,Sabanovoj Goci... Dati po 30000 a žive u Vilama po par miliona evra,sram te bilo državo,umesto ne zaposlenima da daš!!!!!!!!!!

Rale kle

Neke gazde su se prijavile za pomoć države i naredile svojim radnicima da kad im legnu pare od države daju nazad gazdi. Ne mogu da verujem da postoje takvi ljudi.

Lopovi

@Rale kle Za dve firme u Kruševcu znam da su to uradile. Jedna manja firma i jedna sa 100+ radnika. Obe su radiče sve vreme.

special image