• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SRBIJA SIGURNO NAJBOLJA U EVROPI: Po privrednom rastu među prvima u svetu

Izvor mondo.rs

Srbija će po privrednom rastu sigurno biti najbolja u Evropi i među prvima u svetu a u minus možda nećemo ni u drugom kvartalu, kaže uveren je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić.

"Imam lepe vesti za građane Srbije. Apsolutno sam siguran da ćemo po stopi privrednog rasta ove godine biti prva zemlja na celom evropskom kontinentu. Prošle godine smo bili među prvih pet a ove ćemo biti prvi. Čak ni u drugom kvartalu, kada u aprilu ništa nije radilo, možda nećemo imati negativan rast, a procenjivali smo minus od šest, sedam odsto. Možda bude samo mali minus, a u maju i junu će već sve raditi", rekao je predsednik Aleksandar Vučić na konferenciji za štampu sa kineskom ambasadorkom Čen Bo.

Vučić je naveo podatke za Evropu - Francuska će u prvom kvartalu zabeležiti minus 5,2%, Španija minus 4,1%, Italija minus 4,8%...

Možda će vas zanimati

Predsednik Srbije kaže da su za to zaslužni građani koji su 2014, 2015, 2016. prolazili kroz teške mere.

A danas, kako je rekao, ukoliko bismo uspeli da sačuvamo zemlju od eventualnog novog talasa epidemije, ako se svi budu ponašali ozbiljno i odgovorno, sigurno nećemo imati negativan rast ove godine, što će, kaže, biti garancija da ćemo biti najuspešniji u celoj Evropi.

POČASNO MESTO SRBIJE NA ŠANGAJ EXPO

Srbiji je ponuđeno počasno mesto na Šangaj Expo, velikom godišnjem Međunarodnom sajmu izvoza, u novembru ove godine, rekao je danas predsednik Aleksandar Vučić. "Srbija je to prihvatila i uvereni smo da ćemo na najbolji način moći da predstavimo zemlju", rekao je Vučić.

"Strukturno dobro stojimo i sa svim ekonomskim merama, verujem da ćemo mnogo moći da uradimo", rekao je Vučić.

Na konferencije je istaknuto da se Kina ubrzano približava trećem mestu na listi najvećih spoljnotrgovinskih partnera Srbije, a u kratkom vremenu biće i u konkurenciji sa Nemačkom, koja je najveći spoljnotrgovinski partner naše zemlje. Prošle godine zabeležena je najveća spoljnotrgovinska razmena sa Kinom u visini od 2,8 milijarde dolara, što je 25 odsto više nego 2018. godine, kada je zabeležen četiri puta veći rast u odnosu na 2012. godinu.

"A, u prva tri meseca ove godine imamo uvećanje u odnosu na najbolju, 2019. godinu, za čak 237 odsto", naglasio je Vučić posle razgovora sa kineskom ambasadorkom Čen Bo.

Vučić je rekao da razmišlja da Er Srbija uvede let za Kinu jer su njihovi turisti zainteresovani za posetu našoj zemlji.

"Mi mislimo da možemo da obezbedimo da imamo pet miliona noćenja u toku godine", kazao je Vučić i dodao da bi to ojačalo taj deo naše ekonomije.

Prema preliminarnim statističkim podacima, srpska ekonomija je u prvom kvartalu ove godine, u jeku pandemije korona virusa, imala rast BPD-a od 5%, a jedne SAD isto toliki minus. Taj rast nadovezao se na prošlogodičnji, koji je predsednik Srbije slikovito opisao rečima "kao raketa".

Direktor Republičkog statističkog zavoda, Miladin Kovačević juče je izneo procenu da prognoza nultog rasta u toku godine nije bila preoptimistična. Kovačević navodi da je velika verovatnoća da u drugom kvartalu, od aprila do juna, BDP raste oko jedan odsto, da za prvih pola godine imamo ukupan pad od minus dva odsto, i da celu godinu budemo na nultom rastu.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 37

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Pero

Ocigledno, prethodne reforme i zrtvovanja su dali dobre rezultate. Srbija ima koliko toliko stabilniju ekonomiju uprkos posledice pandemije. Pohvala Vladi Srbije za dobre ekonomske politike; a sada idemo dalje , za oporavak nase ekonomije od stete koronavirusa.

Бот без савести

@Pero Пишете овакве коментаре и то је то. Ништа компликовано

Knight

LAŽ!!!

special image