• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Počinje izgradnja u Banatskom dvoru

Srbijagas i austrijska kompanija Hit su potpisali ugovor vredan 5,5 miliona evra za izgradnju proizvodne linije u podzemnom skladištu gasa Banatski dvor.

Srbijagas i austrijska kompanija Hit (Heat) su potpisali ugovor vredan 5,5 miliona evra za izgradnju proizvodne linije u podzemnom skladištu gasa Banatski dvor.

Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović je nakon potpisivanja ugovora kazao da će u ponedeljak 13. aprila početi izgradnja nove proizvodne linije i da će se radovi finansirati iz budžeta Srbijagasa.

"Rok za završetak radova je 233 dana. Nakon tog roka Banatski dvor će moći da proizvede pet miliona kubnih metara dnevno", kazao je Bajatović i dodao da će kapacitet skladišta sledeće sezone biti 300 miliona kubnih metara, što bi u slučaju gasne krize kakva se dogodila u januaru omogućilo snabdevanje stanovništva 60 dana.

"Nadam se da ovo neće biti jedino skladište gasa u Srbiji jer će i preporuke Evropske unije i potrebe sigurnosti snabdevanja zahtevati da razmatramo izgradnju još ovakvih kapaciteta", kazao je Bajatović.

"U toku ove godine ćemo sa ministarstvom energetike i Vladom Srbije uraditi predloge da se u narednih nekoliko godina razmotri izgradnja još jednog skladišnog kapaciteta kako bismo obezbedili Srbiji snabdevanje gasom na nivou šestomesečnih rezervi", rekao je Bajatović.

On nije želeo da precizira o kojoj lokaciji je reč.

Prema njegovim rečima Srbija ima ukupne skladišne mogućnosti između pet i sedam milijardi kubnih metara gasa.

Vlasnik austrijske kompanije Hit Vilhem Huber kazao je da će se kompanija truditi da sve radove izvede u dogovorenim rokovima.

Generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović u četvrtak je kazao da je za punjenje Banatskog dvora gasom potrebno 30 miliona evra i da će utiskivanje gasa početi oko 1. jula.

Prema njegovim rečima, u toku su razgovori o finansijskim apspektima osnivanja srpsko-ruskog preduzeća za modernizaciju Banatskog dvora, u skladu sa energetskim sporazumom Srbije i Rusije.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image