• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ilon Mask preti Kaliforniji, Tramp ga podržava

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Američki predsednik Donald Tramp stao je na stranu proizvođača automobila Tesla i pozvao vlasti Kalifornije da dozvole otvaranje postrojenja uprkos epidemiji.

 Otvaranje pogona - Tesla pozvao radnike uprkos zabrani u Kaliforniji, Tramp podržava Izvor: Screenshot/Youtube/ 岩常

Trampovi komentari objavljeni su dan nakon što je vlasnik kompanije Tesla, Ilon Mask, izjavio da će ponovo otvoriti postrojenje u Fremontu i iznio niz kritika protiv naredbe o blokadi uvedenoj u toj saveznoj državi radi suzbijanja širenja virusa korona od kojeg je u SAD umrlo više od 80.000 ljudi..

"Kalifornija treba da dozvoli otvaranje postrojenja `Tesle`", naveo je Tramp u poruci objavljenoj na "Tviteru".

Možda će vas zanimati

Guverner Kalifornije, Gevin Njusom, rekao je sinoć da će on i zvaničnici zdravstvenih službi razgovarati sa predstavnicima Tesle nakon što je radnicima postrojenja naređeno da se vrate na radna mjesta uprkos zabranama.

Njusom je ranije izrazio očekivanja da će postrojenje biti otvoreno naredne sedmice i da nije znao ništa o nalogu da se radnici vrate na posao.

Nešto ranije objavljeno je da je kompanija Tesla poručila radnicima u postrojenju za proizvodnju vozila da se vrate na posao.

"Srećni smo što možemo da vas obavestimo da se možete vratiti na posao i da smo sproveli detaljne planove kako bi bili bezbedni", navodi se u poruci upućenoj radnicima u koju je uvid imao Rojters.

Zvaničnici zdravstvenih službi iz oblasti Alameda, gde se nalazi postrojenje, ranije su rekli da kompanija mora ostati zatvorena sve dok su na snazi mere blokade uvedene s ciljem sprečavanja širenja virusa.

Kompanija Tesla podnela je tokom vikenda tužbu protiv lokalnih vlasti, a njen vlasnik, milijarder Ilon Mask, zapretio je da će napustiti Kaliforniju i proizvodnju prebaciti u Teksas ili Nevadu.

Tesli, pored problema kod kuće, ne cvetaju ruže ni u Kini, gde je pala prodaja posle uzleta u prva tri meseca.

Američki epidemiolog Entoni Fauči, centralna ličnost u kriznom štabu Bele kuće za korona virus, upozorio je danas na "vrlo ozbiljne" posledice ukoliko se suviše brzo krene u ponovno pokretanje privrede u jeku pandemije i naveo da bi broj umrlih u SAD mogao da bude "viši" od zvaničnog bilansa.

"Posledice bi mogle biti vrlo ozbiljne" ukoliko se jedna savezna država, grad, region odluče da otvore svoju privredu pre nego što se steknu potrebni uslovi, odnosno registrovan pad epidemije tokom 14 dana, rekao je Entoni Fauči na saslušanju u američkom Senatu, prenosi Frans pres.

Neizbežno je da bude više zaraženih korona virusom kada ljudi ponovo počnu da se okupljaju a spremnost zajednica da ugase ta žarišta odrediće u kojoj meri će biti loše ponovno izbijanje pandemije, rekao je Fauči u Odboru Senata američkog Kongresa za zdravstvo, rad i penzije.

"Nema sumnje da čak i pod najboljim okolnostima kada ublažite mere suzbijanja videće se pojava nekih slučajeva", rekao je Fauči.

Ukoliko se bude žurilo sa ponovnim otvaranjem bez praćenja uputstava rekao je da je zabrinut da će početi da se vide mali skokovi u broju obolelih koji mogu da se pretvore u veća žarišta epidemije.

"Posledice bi mogle da budu zaista ozbiljne", rekao je on.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image