• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kinezi ponovo kupuju automobile, ali ne i "teslu"

Izvor mondo.rs Izvor Financial Times Izvor cnbc

Kinesko tržište automobila se dobro oporavlja ali prodaja lokalne varijante "modela 3" američke Tesle pala je više do 64% u aprilu u odnosu na mart, javljaju svetki mediji.

 Kina – Prodaja automobila se oporavila, ali Tesla beleži pad Izvor: Screenshot/Youtube/ 岩常

Tesla, najveći svetski proizvođač električnih automobila, prodao je 3.635 automobila u aprilu a 10.160 u martu, pokazuju podaci Kineske asocijacije putničkih automobila (CPCA), prenosi CNBC.

Zabrinjavajući podatak o padu od 64% po Teslu je gori time što je kinesko tržište elektroautomobila živnulo u aprilu gotovo za 10% prema martu a više od 4% na godišnjem nivou, i to prvi put u poslednje dve godine, piše "Fajnenšel tajms".

Možda će vas zanimati

Svi svetski proizvođači automobila generalno, smatraju da će ove godine samo Kina moći da "izvadi stvar".

Rast na tržištu automobila najbolji je pokazatelj da je Kina završila sa epidemijom korona virusa, zbog koje je zemlja bila praktično "zaključana" na nekoliko nedelja.

Ovaj pad prodaje dodatni je udarac za kompaniju Tesla, koji je morala da smanji cenu svog osnovnog automobila sa manjom baterijom, jer je Kina srezala subvencije za elektroautomobile i spustila granicu gornje cene automobile koji dobijaju subvencije.

Za prva četiri meseca Tesla je prodala gotovo 20.000 "modela 3" u Kini, a prvi automobil sa traka fabrike u Šangaju je sišao u januaru.

Rast kineskog tržišta bazira se zasad na komercijalnim vozilima (rast tog dela je čak 30%), dok su putnička vozila još u minusu oko 3% u odnosu na prošlu godinu.

Ali ni to nije tako loše nakon katastrofalnih minus 79% u februaru i 43% u martu.

Za celu godinu u Kineskoj asocijaciji proizvođača automobila (CAAM) očekuje pad od 15%, 25% u najgorem slučaju.

Jel Žang, osnivač Automotiv forsajta (Automotive Foresight), konsultantske kuće iz Šangaja, kaže da su aprilske brojke obećavajuće.

"Ako se kupci budu opredelili za sigurnost u automobilima od virusa u svakodnevnim putovanjima, trebalo bi da vidimo skok u segmentu tržišta kola srednje i niže klase u maju. To bi bio dobar znak za celu godinu", kaže Ženg.

Kineske vlasti su na krizu odgovorile produžavanjem rokova poreskih olakšica i subvencija za transportni sektor, i podstrekivanjem velikih gradova da ublaže restrikcije godišnjeg broja registracija.

Međutim, tržište električnih automobila nastavlja da zaostaje. Električni automobili i hibridi prodali su se manje za četvrtinu u odnosu na april 2019.

I pored toga, svetski proizvođači u Kini vide spas a najveći od njih, Folksvagen, kaže da je tražnja za njihovim automobilima na tom tržištu i sada na istom nivou kao prošle godine.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image