• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

IPAK BEZ "sanitarnih sedišta" u avionima, ali putnici moraju...

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Vazduhoplovne kompanije ipak neće morati da prodaju "svaku drugu kartu", odnosno ostavljaju prazna mesta u avionima radi socijalne distance između putnika. Umesto toga, "ograničenja" će imati – putnici.

  Evropska komisija o pravilima za letenje aviona – bez praznih sedišta Izvor: MONDO/Lana Stošić

Putnici na letovima u Evropskoj uniji moraće da nose maske u avionima i na aerodromima, kažu novi planovi EU za oživljavanja putne industrije.

Evropska komisija je danas objavila, doduše neobavezujuće, preporuke u okviru širih predloga za spasavanje posrnulog turističkog sektora, koji je ranije imao udeo od oko 10 posto u BDP-u Unije i zapošljavao gotovo 12 procenata radne snage, prenosi Rojters.

Komisija je navela da će aviokompanije morati da ograniče rizik od infekcije, što bi se moglo postići naprednim bolničkim sistemom filtriranja vazduha, korišćenjem lične zaštitne opreme i ograničavanjem kretanja.

"Zbog toga se ne preporučuje obaveza primene praznih sedišta za veće fizičko distanciranje u avionima", piše u dokumentu Evropske komisije.

Preporučuje se i reorganizovanje postupka čekiranja, predaje i preuzimanja prtljaga na aerodromima kako bi se izbeglo okupljanje ljudi i gužve.

Međunarodno udruženje za vazdušni saobraćaj (IATA) već je preporučilo merenje temperature putnicima pre ukrcavanja, uzimanje ličnih podaka od putnika kako bi bilo moguće praćenje njihovih kontakata, kao i dezinfikovanje terminala i opreme.

IATA, koja je procenila da bi korona kriza mogla da košta avio-kompanije ukupno 314 milijardi dolara, takođe je preporučila nošenje maski za lice tokom letova, ali ne i blokiranje srednjih sedišta u avionima.

"POTROŠAČU MORA DA SE VRATI NOVAC"

Komisija je takođe saopštila da će pokrenuti sudske postupke protiv zemalja koje krše zakon EU time što ne obezbeđuju povrat novca putnicima u slučajevima otkazivanja putovanja ili letovanja zbog pandemije korona virusa. Mnoge evropske zemlje (uključujući i Srbiju koja nije u EU), suspendovale su svoje i Eupropise o zaštiti potrošača i nametnule putnicima vaučere za zamenska putovanja umesto povraćaja novca.

"Polazna osnova je ovde da evropski potrošači imaju pravo na povraćaj novca, ako to traže", rekla je Margret Vestager, zamenica šefa EK.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image