• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NE BRINITE zbog "čudne" poruke, dobićete vaših 100€

Izvor mondo.rs Izvor Blic

Od više od 3,6 miliona građana koji su se prijavili onlajn putem za državnu novčanu pomoć od 100 evra, neki su dobili "čudnu" poruku. Iz Ministarstva finansija poručuju da ne brinu, i da će dobiti svoj novac.

  Prijavljivanje za 100 evra i poruke o statusu prijave Izvor: Screenshot/Trezor

Navala na prijave je krenula od 13. maja, kada je počeo da radi sajt za prijavu pri Trezoru, a do danas ujutro se već prijavilo više od 3.600.000 građana, javlja "Blic".

Za razliku od nekih drugih državnih onlajn aplikacija i sadržaja, ovde se sistem dobro pokazao iako je količina prijava u kratkom vremenu bila ogromna, i teško da će se ponoviti u tom obimu (dok se, eventualno, ne uvede elektronsko glasanje na izborima).

Možda će vas zanimati

Problema tipa čuvenog sprskog "pao sistem" nije bilo, ali građani prijavljuju da su prilikom završetka prijave dobijali "čudne"poruke. Recimo, odgovor na prijavu je "fizičko lice je u statusu dodeljivanja bankovnog računa", iako je građanin koji se prijavio dao broj računa koji inače ima u nekoj banci,

Neki drugi, koji nemaju račun u banci i trebalo bi da im se ovom prilikom otvori namenski, dobili su poruku da je "sve u redu sa prijavom",

Iz Ministarstva finansija pojašnjavaju da poruka "fizičko lice je u statusu dodeljivanja bankovnog računa" podrazumeva da su završene neophodne provere i da je u toku povezivanje aktivnog tekućeg računa (računa u banci koji inače koristi) sa unetim ličnim podacima prijavljenog građanina.

Problema nema ni u drugom slučaju, kažu iz Ministarstva, jer ukoliko prijavljeno lice ne poseduje aktivni tekući račun, otvara mu se i dodeljuje namenski račun u svrhu isplate jednokratne pomoći a "sve je u redu" se odnosi na druge unete podatke (Ime i prezime, JBMG i broj važeće lične karte).

Republika Srbija je od petka počela isplatu po 100 evra (u dinarskoj vrednosti) za 950.000 penzionera koji su od ranije imali račun u Poštanskoj štedionici (isplaćuje se i na šalterima Pošta Srbije). Ostali, koji račune imaju u drugim bankama, novac će dobiti do srede.

U četvrtak i petak sledi isplata onima koji primaju novčanu socijalnu pomoć, a od 25. maja krenuće sukcesivna isplata svim ostalim građanima koji su se prijavili onlajn ili putem kol centra.

Prijava traje do 5. juna, a ministar finansija Siniša Mali rekao je da očekuje da će nekoliko dana nakon toga svima biti isplaćena ova jednokratna pomoć.

Pravo na jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 100 evra imaju državljani Republike Srbije koji su na dan 24. aprila 2020. godine, kada je stupila na snagu Uredba o formiranju privremenog registra i načinu uplate jednokratne novčane pomoći svim punoletnim državljanima Republike Srbije u cilju smanjivanja negativnih efekata prouzrokovanih pandemijom bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2, bili punoletni, i da uz to formalno imaju prebivalište na teritoriji Republike Srbije i važeću ličnu kartu.

Elektronska prijava je na adresi https://idp.trezor.gov.rs/ a telefonska preko kol-centra na broj 0800 101 100.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Sevdahije

Gde je mogao da se upiše broj računa???? Šta pričate, ta opcija je bila najavljena ali su posle rekli da je dovoljno dati ime banke pa to polje nije ni postojalo. Svako je dao ime banke u kojoj ima račun.

Nikola

Nisam iznenađen. Ako je 3.6 miliona uspelo da se prijavi, a ovo su jedini problemi, onda ovo nije strašno. Ono što me, međutim, brine jeste da državno ministarstvo zamenjuje tradicionalnu srpsku terminologiju novom hrvatskom terminologijom. U srpskom jezi8ku se oduvek govorilo bankarski račun, bankarska garancija, bankarski poslovi. "Bankovni" je hrvatska terminologija! A državno ministarstvo sada uči 3.6 miliona Srba da imaju "bankovni" račun!? Strašno!!!

Miljan

Haha, problema nije bilo, samo je aplikacija radila na test okruzenju, uz konzolni ispis svih korisnickih podataka, a da ne govorimo o tome sa uopste nije bila moguca prijava vise od pola dana, zbog broja korisnika. Sramota. Opet otisle pare u firmu nekog rodjaka ministara ili predsedinka.

special image