• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NADA UPRTA U KINU: Folksvagen ulaže 2,1 milijarde €

 Georgi Mitev Šantek
Autor Georgi Mitev Šantek
Izvor Tanjug

Nemački Folksvagen saopštio je danas da se dogovorio da uloži 2,1 milijardu evra u dve kineske firme koje posluju u sektoru električnih vozila.

 Folksvagen ulaže u električne automobile u Kini Izvor: Youtube/ Volkswagen

U nameri da ojača poziciju na najvećem svetskom tržištu automobila Folksvagen će uložiti milijardu evra u preuzimanje 50 odsto udela u državnoj kompaniji JAC Motors, i u povećanje svog udela u postojećem zajedničkom preduzeću za električna vozila koje ima sa JAC-om na 75 procenata sa sadašnjih 5 posto,a prenosi Rojters.

Zajedničko preduzeće će do 2025. godine lansirati još pet električnih modela i uspostaviti bazu za proizvodnju automobila, ističu iz VW-a.

Možda će vas zanimati

Nemački automobilski gigant namerava da u Kini proda do 2025. godine 1,5 miliona novih elektičnih vozila, uključujući automobile na baterijski pogon, kao i hibridne i one sa gorivnim ćelijama na vodonik.

U odvojenoj transakciji, će uložiti 1,1 milijardu evra u kupovinu 26,5 procenata udela u kompaniji Guosuan Hajtek, proizvođaču baterija za električna vozila, čime će postati njen najveći akcionar.

Guosuan, sa sedištem u Hefeju, će isporučivati baterije za VW-ove modele električnih vozila u Kini.

Odluka VW-a dolazi u trenutku dok se globalni rivali, poput američkog proizvođača električnih vozila Tesle, grabe za ulazak na kinesko tržište automobila. Tesla je prošle godine postao prvi strani proizvođač automobila u Kini s fabrikom čiji je kompanija 100-procentni vlasnik.

Akcije JAC-a i Guosuana su u jutros skočile za maksimalnih 10 procenata, što je dozvoljena dnevna granica promene cena na berzi.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image