• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kina se oporavlja, ali ne dovoljno snažno

 Georgi Mitev Šantek
Autor Georgi Mitev Šantek
Izvor Tanjug Izvor cnbc

Kineska industrijska proizvodnja porasla je u maju za 4,4% u odnosu na godinu ranije, ali je stopa rasta manja od očekivane, pokazuju danas objavljeni zvanični podaci, a prenosi Rojters.

 Kineska industrijska proizvodnja u maju – rast 4,4 odsto Izvor: Ng Han Guan/AP

Analitičari koje je anketirala britanska agencija predviđali su rast od 5% na godišnjem nivou, nakon aprilskog povećanja od 3,9%, jer je u maju još više preduzeća obnovilo proizvodnju, koja je bila obustavljena zbog vanrednih mera uvedenih krajem prošle godine zbog epidemije covid-19, a koje sada ponovo prete.

Trgovina na malo je, na godišnjoj osnovi, potonula za 2,8%, što je iznad predviđenog pada od 2%, ali ipak ukazuje na znake oporavka potražnje potrošača ako se ima u vidu da je u aprilu registrovan njen pad od 7,5%.

Možda će vas zanimati

Prodaja je bila na silaznoj putanji tokom četiri meseca zaredom jer su prodavnice, restorani i druga javna mesta bila zatvorena za vreme pandemije. Mada su stroge mere ograničenja ublažene, potrošači su i dalje oprezni.

Ekonomske analitičare u svetu brine ponovno buktanje virusa u Kini, koja je praktično "globalna fabrika".

Ipak, ne očekuje se zatvaranje fabrika viđeno početkom godine.

"Mislim da nije verovatno tvrdo zatvaranje kakvo smo videli ranije, biće mnogo više 'krojeno' jer su u Kini shvatili da držanje kod kuće miliona ako ne i milijardi zdravih ljudi može skršiti ekonomiju i napraviti gomilu dugoročnih problema koji se ne rešavaju jednostavno naknadnim otvaranjem", kaže nezavisni analitičar Frejzer Haui za CNBC.

Izvor: Screenhot/Tradingeconomics.com

Džohana Čua, šef za ekonomije i strategije zemalja Azije pri Siti global markets (Global Markets Asia), je sada više zabrinuta za SAD, gde se povećava broj obolelih u južnim državama, koje se naglo otvaraju posle restrikcija zbog pandemije.

Posebno je zabrinjavajuće u Teksasu, gde u poslednja tri dana beleže po 2.500 noovobolelih, nakon serije od takođe visokih 2.000 po danu, prenosi "Forbs".

PROČITAJTE I OVO

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image