• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kriza prošla najgoru fazu, ali nije gotova

Ministri finansija i šefovi centralnih banaka G7 ocenili su da je svetska ekonomija verovatno prošla najgoru fazu recesije, ali da oporavak još nije siguran.

Ministri finansija i šefovi centralnih banaka Grupe G7 industrisjki najrazvijenijih zemalja sveta ocenili su da je svetska ekonomija verovatno prošla najgoru fazu recesije, ali da oporavak još nije siguran.

Učesnici sastanka u Vašingtonu ocenili su u petak da bi ekonomska aktivnost u svetu trebalo da počne da se oporavlja pre kraja ove godine, ali su naglasili da izgledi za poptpun oporavak ostaju slabi i da čak postoji izvesna doza opasnosti da globalna economija doživi dalji pad.

"U pravu smo što smo donekle ohrabreni, ali pogrešili bismo kada bismo zaključili da smo blizu izlaska iz mraka koji se spustio na globalnu ekonomiju proše jeseni", izjavio je američki ministar finansija Timoti Gajtner posle sastanka.

Najnovija procena ministara finansija G7 manje je, međutim, zloslutna od one koju su oni saopštili posle prethodnog sastanka, u februaru, kada su upozorili da će teška kriza trajati tokom gotovo čitave 2009. godine i nisu ni pommenuli znake oporavka, prenele su agencije.

"Najnoviji podaci pokazuju da stopa pada naših ekonomija usporava i da se pojavljuju neki znaci stabilizacije", saopštili su oni posle sastanka.

Ministri su se obavezali da će nastaviti da rade na obnavljanju kredita, obezbeđivanju podrške likvidnosti banaka, ubrizgavanju kapitala u finansijske institucije, zaštiti štednih uloga i depozita.

Ministri Grupe sedam - koju čine SAD, Britanija, Kanada, Francuska, Nemačka, Italija i Japan - sastali su se dan pre otvaranja prolećnog zasedanja Međunardnog monetarnog fonda i Svetske banke u Vašingtonu, na kojem će izlazak sveta iz najgore ekonomske krize posle Drugog svetskog rata takođe biti glavna tema.

(Tanjug-Ekos)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image