• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mesečno 10.000 novih nezaposlenih na birou

Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje u martu ove godine bilo je prijavljeno 758.387 nezaposlenih, što je za oko 9.000 više nego u februaru.

Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje u martu ove godine bilo je prijavljeno 758.387 nezaposlenih, što je za oko 9.000 više nego u februaru.

Od početka godine broj prijavljenih na evidenciji iz meseca u mesec raste, pa ih je tako prošlog meseca bilo za oko 30.000 više nego u decembru prošle godine, kada je na birou rada bila 727.621 osoba.

Uprkos tvrdnjama vlasti da zbog ekonomske krize oko 2.500 radnika svakog meseca ostaje bez posla, Nacionalnoj službi se svakog meseca od početka godine prijavilo po 10.000 nezaposlenih. Ipak, nadležni upozoravaju da to nije pravi odraz stanja na tržištu rada, te da se mnogi prijavljuju na evidenciju da bi ostvarili socijalna prava.

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Vladimir Ilić u izjavi za "Blic" napominje da razlika u broju nezaposlenih lica na evidenciji NSZ za mart i februar 2009. godine ne predstavlja broj onih koji su ostali bez posla usled svetske krize.

"Taj broj označava sva lica koja su se po raznim osnovama prijavila na evidenciju: završili su školu, prvi put su se prijavili, zatim oni koji su se prijavili da bi ostvarili neka socijalna prava (da kupuju u SOS prodavnicama), da bi iskoristili povlastice u saobraćaju ili zbog plaćanja vrtića za decu", objašnjava Ilić.

Ističući da NSZ ne registruje broj otkaza, već broj prestanaka i zasnivanja radnog odnosa po različitim osnovama, Ilić napominje da je u martu 2008. godine na evidenciji NSZ bilo 795.081 lice.

"Strukturu prestanaka radnog odnosa u martu 2009. godine čine prestanak ugovora o radu na određeno vreme, zaključivanje sporazumnog raskida radnog odnosa sa zaposlenim, prestanak potrebe za radom zaposlenog usled ekonomskih, tehnoloških ili organizacionih promena poslodavca, kao i zaposleni kojima je prestao radni odnos na sopstveni zahtev", kaže Ilić.

On dodaje da osim zvanične evidencije, postoji i evidencija Republičkog zavoda za statistiku, iz ankete o radnoj snazi, koja beleži realan broj nezaposlenih i prema kojoj u Srbiji ima 457.205 nezaposlenih lica i naglašava da u narednom period očekuje stagnaciju ili blagi rast nezaposlenosti.

Šta se traži, a šta je višak

Deficitarna zanimanja: profesor matematike, fizike, hemije, nemačkog, engleskog jezika, biologije, muzičke grupe predmeta, likovne grupe predmeta, psihologije, opštetehničkog obrazovanja, ostali univerzitetski profesori i specijalisti iz oblasti zdravstva, dipl. inženjer elektrotehnike za elektromehaniku, za energetiku, dipl. inženjer građevinarstva, dipl. farmaceut, farmaceutski tehničar i knjigovođa.

Suficitarna zanimanja: oblast tekstilstva i kožarstva, servisni mašinski tehničar, servisni mehaničar za poljoprivredne mašine, pomoćnik ratara-povrtara, prerađivač duvana, voćarsko-vinogradarski tehničar, šumar, tehničar prerade drveta u strugari, maturant gimnazije, pomoćni muški i ženski frizer, pomoćni daktilograf, pomoćni stenodaktilograf, upravni tehničar, ostala zanimanja iz oblasti kulture, umetnosti i informisanja.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image