Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede saopštila je da sporni zamrznuti file lososa, u kojem je prema navodima hrvatskog resornog ministarstva ustanovljano da sadrži smrtonosnu bakteriju listeriju i da potiče iz Srbije, nije distribuiran na tržište naše zemlje.

"Uvidom u rezultate ispitivanja gotovog proizvoda, kao i briseva opreme i prostorija u proizvodnom objektu, utvrđeno je nema prisustva listerije", kaže se u nalazu inspekcije.

Naime, Uprava za veterinu Srbije je dobila od Evropske komisije, kroz Sistem brzog obaveštavanja za hranu i hranu za životinje - RASFF, 22. juna zvanično obaveštenje koje je označeno kao hitno, o nalazu listerije u zamrznutom dimljenom lososu izvezenom iz Srbije u Hrvatsku.

Veterinarska inspekcija je izvršila kontrolu objekta za preradu ribe i prateće dokumentacije, gde je utvrđeno da je celokupna količina proizvoda "Losos filet dimljeni finissima" od 400 kilograma, izvezena u Hrvatsku, u pakovanjima od 200 grama.

Losos inače potiče iz Norveške, a rok trajanja mu je 25. avgust ove godine, navodi se u objašnjenju srpskih inspektora i dodaje da proizvod nije distribuiran na tržište Republike Srbije.

Kako su ranije pisale Novosti, sa hrvatskog tržišta povučen je file lososa, jer je ustanovljeno da se u njemu nalazi opasna bakterija listerija monocitogen. Sporni losos, kako se navodi u saopštenju hrvatskog Ministarstva poljoprivrede, proizvodi kompanija Ankora Nuova iz Srbije a u toj kompaniji kažu da je on isporučen je samo za firmu "Meduza" iz Hrvatske.

Riba je poreklom je Norveška i nije u skladu sa Uredbom Komisije o mikrobiološkim kriterijumima za hranu, piše Agroklub.rs

Proizvod je povučen sa tržišta Hrvatske, a o preduzetim merama i aktivnostima Uprava za veterinu obaveštena je i Evropska komisija.

ŠTA JE LISTERIJA

Listerioza je ozbiljna infekcija koja nastaje unošenjem hrane kontaminirane bakterijom Listeria monocytogenes. Najveća je opasnost od zaraze sirovim povrćem, mesom, nepasterizovanim mlekom i mlečnim proizvodima, nekim obrađenim proizvodima, na primer, mekim sirevima.

Simptomi listerije su najčešće groznica, bolovi u mišićima, mučnina, proliv, glavobolja, ukočenost u vratu, zbunjenost, gubitak ravnoteže, konvulzije.

Dijagnoza zazrazom listerije se postavlja na osnovu laboratorijskih nalaza – iz krvi, urina, likvora, stolice...

Listerioza se leči antibioticima, ali ovu zarazu ne treba shvatati olako jer je stopa smrtnosti među zarađenia između 20 i 30 odsto.

Sve nadležne evropske institucije su upozorile potrošače da se drže uputstva proizvođača za pripremanje kukuruza šećerca. Britanska agencija za bezbednost hrane je apelovala da se povrće kuva pre upotrebe, čak i ako se koristi za pravljenje smuti napitka.

Evropska agencija za bezbednost hrane EFSA je početkom ove godine upozorila da se povećava broj ljudi zaraženih listerijom, i to zbog konzumiranja sveže, kao i pripremljene hrane.

Najosetljivi su potrošači stariji od 75 godina i žene između 25. i 44. godine, a posebno trudnice. Ovom trendu, kažu stručnjaci, doprineo je rast potrošnje gotove hrane.

Većina ljudi je obolela nakon konzumiranja hrane poput dimljene ribe, pripremljenog mesa, kao i mekiih i polutvrdih sireva. Do pojave oboljenja dovodi i konzumiranje pripremljenih salata - navodi se u izveštaju EFSA.

Kada je o povrću reč, najčešće se javlja kao posledica konzumiranja svežeg kupusa, zelene salate, celera, paradajza, krastavaca, rotkvica...

Stručnjaci objašnjavaju da se, za razliku od svih ostalih patogena, listerija razmnožava i na temperaturama na kojima se hrana čuva u frižideru. Karakteristično je to što može da izazove meningitis.