• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Članstvo u STO "koči" Skupština

Srbija bi do kraja 2009. mogla da završi pregovore za članstvo u Svetskoj trgovinskoj organizaciji, ako Skupština Srbije na vreme usvoji potrebne zakone, izjavila je državni sekretar Vesna Arsić.

Srbija bi do kraja 2009. mogla da završi pregovore za članstvo u Svetskoj trgovinskoj organizaciji, ako Skupština Srbije na vreme usvoji potrebne zakone, izjavila je državni sekretar u Ministarstvu ekonomije Vesna Arsić.

"Odlučni smo da se taj proces okonča do kraja 2009, a ostalo je da se završe bilateralni pregovori sa desetak zemalja i usvoje neophodni zakoni", rekla je Arsić na forumu o pristupanju Srbije STO.

Prema njenim rečima, ukoliko Srbija do kraja 2009. godine ne postane članica STO, pregovori će biti sve teži, jer svaka nova zemlja članica iznosi teže zahteve.

Ona je dodala da od zemalja regiona samo Srbija, Crna Gora i Bosna i Hercegovina imaju status posmatrača.

"Članstvo u Svetskoj trgovinskoj organizaciji je bitno jer je preduslov za članstvo u EU", navela je Arsićeva.

Kako je rekla, Srbija je do sada imala šest rundi pregovora, a naredna može početi tek kada Skupština Srbije usvoji potrebne zakone.

Arsić je navela da su bilateralni pregovori završeni za Norveškom i Švajcarskom i rekla da očekuje da će pre sedme runde pregovora sporazumi sa te dve zemlje i sa EU biti zaključeni.

"Privodimo kraju bilateralne pregovore i sa SAD, Korejom, Brazilom, Ekvadorom, Kanadom", rekla je Arsić.

Članice STO pokrivaju 97 odsto svetske trgovine, rekla je ona, dodajući da je članstvo u STO znak da su ekonomski sistem i regulativa zemlje usklađeni sa pravilima svih članica STO i da je to dobar signal stranim investitorima.

Ambasador Švajcarske u Srbiji Ervin Hofer izjavio je da će članstvo u STO Srbiji pomoći da se uključi na svetsko tržište i poveća izvoz.

On je rekao da Švajcarska podržava članstvo Srbije u STO, navodeći da su trgovinski odnosi dve zemlje sve bolji i da je razmena robe udvostručena, pa na godišnjem nivou iznosi oko 200 miliona evra.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image