• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Privrednici traže nove mere Vlade

Mere Vlade Srbije za ublažavanje posledica ekonomske krize kratkoročnog su dometa i neefikasne, ocenila je Skupština Privredne komore Vojvodine.

Mere Vlade Srbije za ublažavanje posledica globalne ekonomske krize kratkoročnog su dometa i neefikasne, zbog čega Vlada treba da hitno usvoji mere za unapređenje privredne aktivnosti, ocenila je Skupština Privredne komore Vojvodine (PKV).

Članovi Skupštine PKV zaključili su na satanku u Novom Sadu da bi sistemske reformske mere Vlade Srbije na srednji i dugi rok trebalo da poprave negativna kretanja u privredi, koja su došli do izražaja na početku 2009. godine.

Predsednik PKV Nikola Stojšić rekao je da su negativne posledice svetske ekonomske krize na privredu Srbije sve izraženije, a uslovi poslovanja pogoršani u odnosu na period kada je program mera Vlade Srbije donet.

Stojšić je zatražio da Vlada Srbije brzo obezbedi izmirenje obaveza državnog i javnog sektora prema privrednicima, koji zbog tih potraživanja imaju probleme u likvidnosti.

Prema podacima PKV, u Vojvodini je u februaru 2009. godine industrijska proizvodnja opala za 17,9 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine. Proizvodnja je u padu u 21 oblasti, a samo je izrada metalnih proizvoda imala rast od 4,7 odsto.

Vojvođanski privrednici su u prva dva meseca ove godine ostvarili ukupnu robnu razmenu sa inostranstvom u iznosu od 1,06 milijardi dolara, što je za 32,2 odsto manje nego u istom prošslogodišnjem periodu.

Kako se navodi u izveštaju PKV, izvoz je bio u iznosu od 325,7 miliona dolara, što je za 40 odsto manje nego u istom periodu od pre godinu dana. Uvoz je bio u vrednosti 735,4 miliona dolara i za 28,2 odsto je manji nego lane.

Promet robe u trgovini na malo u Vojvodini je za prva dva meseca u odnosu na isti period 2008. nominalno bio manji za 19, a realno za 24,4 odsto, čemu je, prema oceni PKV, doprinelo usporavanje rasta tražnje stanovništva, kao posledice pada zarada, zaposlenosti i kredita.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image