• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MUKE TANTALOVE: Kupovao kuću – naslednike "jurio" 10 godina

 Georgi Mitev Šantek
Autor Georgi Mitev Šantek
Izvor 24 sata.hr

Svaki kupac kuće na svetu se žali da taj proces traje (pre)dugo, ali Milan Katanušić za takvu tvrdnju ima osnova – njegova kupovina je trajala 10 godina jer trebalo je pronaći 186 suvlasnika jedne kuće.

 Kupovina kuće i traženje naslednika po svetu Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Gotovo deset godina trajao je proces otkupa stare kuće u središtu Imotskog zbog kojeg je Imoćanin Milan Katanušić morao da u startu pronađe 47 naslednika. Mnogo, ali mislio je da je to to, međutim…

Broj se višestruko povećao jer su neki umrli, nasledila su ih deca, čak unuci. Na kraju se broj popeo na 186 ljudi koji polažu pravo na kuću. No Milana to nije pokolebalo, jer njegova želja, da na staroj Pjaci ima nešto svoje, nije bila tek neka obična želja, pišu 24sata.hr.

Možda će vas zanimati

"Nekad davno su moji preci, koji su jedna od najstarijih obitelji u Imotskom, imali tri kuće tu u blizini, pedesetak metara od ove koju sam otkupio. orodica je s godinama te kuće izgubila, nešto je otišlo u dotu (miraz), nešto se prodalo... Uvek sam želeo da tu imam nešto svoje. U ovoj kući, koja prema natpisu na njoj datira iz 1755. godine, moj otac je pre 30-ak godina kupio poslovni prostor. Tu nije niko živeo, iznad je sve bilo ruševno i vrlo opasno jer je stalno nešto otpadalo. U toj kući nastala je pesma ‘Najlepše je misto moje’ Vlade Vicića. Upravo Vicić i njegova porodica dobili su u nasledstvo pola kvadratnog metra", kaže Milan.

Vicić mu je to darovao, a tih pola kvadrata bili su okidač - odlučio je da pronađe druge naslednike i otkupi celu kuću.

Milan proteklih deset godina živi u Nemačkoj, gde ima građevinsku firmu koja se bavi i obnovom starih kuća. Stara kuća koju je odlučio da kupi ima oko 400 kvadratnih metara, a više od 60 posto naslednika u njoj je imalo manje od jedne desetine kvadrata.

"Samo dva naslednika živela su u Imotskom. Ostali su rasuti po svetu. Kako bi ih našao, kontaktirao sam ambasade, policiju, ma sve sam pokušavao. Na primer, žena se uda i promeni prezime pa je ti sad nađi", prepričava novinarima.

Proputovao je pola sveta, od Južne i Severne Amerike, gotovo celu Evropu... Mnogi od njih nisu ni znali da su nešto nasledili.

"A još kad im kažeš da je reč o 0,002 kvadrata... Neki su mi darivali svoje kvadrate, a neki su me ucenjivali. Jedna žena mi je za 17 kvadratnih metara tražila 35.000 evra. A to je njezino, ima pravo da traži koliko god hoće. Ali nikad nisam požalio što sam se u to upustio i nikad nisam pomislio da neću uspeti", kaže Milan.

A bilo mu je sve i pomalo zabavno, čak detektivski. Studirao je pravo pa kaže da se u svemu snašao. Samo na otkup od vlasnika potrošio je 90.000 evra. Ali tu su bili i troškovi advokata , beležnika, putovanja... Sklopio je više od 100 kupoprodajnih ugovora.

U kući planira da napravi stanove za najam. Investicija je vredna 2,7 miliona kuna (360.000€), a proteklih mesec i po dana radi se punom parom. U Nemačku ne želi više da se vrati.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image