• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NIJE KATASTROFA: Pad privrede ozbiljan, ali ide na bolje

 Georgi Mitev Šantek
Autor Georgi Mitev Šantek

Crne prognoze za spoljnu trgovinu Srbije zbog korona krize u EU su se obistinile i zvanična statistika objavila je danas da je u maju 2020. godine izvezeno za četvrtinu manje robe nego prošlog maja. Pala i industrijska proizvodnja, gotovo 10%.

Podaci koji su danas stigli iz Republičkog zavodaza statistiku nisu katastrofalni, kada se u obzir uzme situacija u svetu, a posebno u Evropi kao najvećoj srpskoj izvoznoj destinaciji, ali su svakako zabrinjavajući. Nadu budu to što je pad u maju bio manji od onog u aprilu, tako da ima naznaka da situacija može da krene na bolje.

Izvezeno je robe u vrednosti od 1,2 milijarde €, što čini smanjenje od 25,6% u odnosu na isti mesec prethodne godine. Uvoz je iznosio 1,5 milijardi €, što je smanjenje veće od 27% u odnosu na isti mesec prethodne godine.

Možda će vas zanimati

U martu smo još "plivali" dobro, pa je razmena za prva tri meseca beležila rast od 5,8% u odnosu na isti period prošle godine, ali je onda usledio pad u aprilu (izvoz je pao 29%, pa sad i u maju…).

Zbog toga se desio preokret sa "plus 6 na minus 8", pa spoljnotrgovinska robna razmena Srbije za period januar - maj ove godine iznosi 15 milijardi evra, odnosno manja je 8% odsto nego u isti period lani, saopštio je danas Republički zavod za statistiku.

Majski izvoz robe bio je vredan gotovo 6,5 milijardi evra, što je pad od 9,5% u poređenju sa istim periodom 2019. godine.

MALI ODUŠAK: DOMAĆA TRGOVINA DOBRO

Promet robe u trgovini na malo u maju 2020. godine, u odnosu na maj 2019. godine, veći je u tekućim cenama za 1,9%, a u stalnim cenama za 4,7%. Ukoliko se uporede prvih pet meseci 2020. godine sa istim periodom prethodne godine, promet robe u trgovini na malo veći je u tekućim cenama za 2,5%, a u stalnim cenama za 2,7%. Nažalost, domaća potražnja zbog malog obima ne može da nadomesti pad tražnje u izvozu.

Uvoz robe imao je vrednost od skoro 9 milijardi evra, što predstavlja pad od oko 7% odsto u odnosu na isti period lani, dodaje se u saopštenju.

Spoljnotrgovinska robna razmjena bila je najveća sa zemljama sa kojima Srbija ima potpisan sporazum o slobodnoj trgovini.

Države članice EU čine 60,1 odsto ukupne razmjene, a drugi po važnosti partner Srbije su zemlje CEFTA sporazuma.

LOŠE I U PROIZVODNJI

Industrijska proizvodnja u maju 2020. godine manja je za 9,3% u odnosu na maj 2019. godine.

Posmatrano po sektorima, u maju 2020. godine, u odnosu na maj 2019. godine, u sektoru Rudarstvo ostvaren je pad od 3,9%, u sektoru Prerađivačka industrija ostvaren je pad od 9,3%, a u sektoru Snabdevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija, ostvaren je pad od 11,5%.

On što bi moglo da zabrinjava, kako je u razgovoru za MONDO u vezi sa aprilskim brojkama istakao ekonomista Ivan Nikolić, je što sada, u drugoj polovni godine, ulazimo u period kada statitička osnova više nije tako mala kao u prvom tromesečju, i pad bi u procentima mogao da bude velik.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Гонзо

🤣🤣🤣🤣

Zivan

I vi sami ne verujete u ovaj naslov!

special image