• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bosna i Hercegovina ostala bez svojih cigareta!

 Georgi Mitev Šantek
Autor Georgi Mitev Šantek
Izvor biznisinfo.ba

Hercegovački duvan je od davnina bio pojam kvaliteta, za sarajevsku "drinu" govorili su da je "bolja od marlboroa" a danas izgleda da BiH na duže vreme ostaje bez domaćih cigareta.

Prvi put od uspostave evidencija akciznih markica, u skladu Zakonom o akcizama iz 2009. godine, desilo se da nije preuzeta niti jedna akcizna markica za domaće cigarete, navodi se u junskom biltenu Uprave za indirektno oporezivanje.

"To ukazuje na zaključak da se ne planira domaća proizvodnja cigareta, barem ne u narednom razdoblju. Ostaje pitanje da li je ta poslovna odluka samo uvod u potpuno gašenje domaće duvanske industrije u Sarajevu ili je privremena zbog otežanog poslovanja u BiH zbog koronavirusa – navode iz UIO-a a prenosi Biznisinfo.ba.

Možda će vas zanimati

Inače, prihodi od akciza na duvanske prerađevine su u aprilu su zabeležili rast od 8,4%, čime je nastavljen pozitivan trend rasta od februara.

S obzirom na okolnosti iznenađuje rast prihoda od akciza na duhan, tim više što se akcize uplaćuju na JR UIO unapred, tj. pre samog prometa i potrošnje.

Budući da se radi o nekolicini velikih svetskih duvanskih kompanija moglo bi se zaključiti da očekuju rast potrošnje cigareta i duhana i u vreme pandemije.

I pored rasta prihoda od akciza u aprilu je broj akciznih markica (tj. paklica cigareta) je bio manji za 1,9%.

U celini, na nivou četiri meseca duvanske kompanije preuzele su 5,8% više akciznih markica za cigarete nego u istom periodu 2019, iako su maloprodajne cene cigareta povećane početkom godine.

Fabriku duvana Sarajevo prati još jedna legenda - da njenoj "drini" u beloj kutiji nje bilo premca. Navodno je pravljena od smese duvana spremljene za toliko hvaljeni "marlboro", samo bez aditiva, pa se glas o kvalitetu ove cigarete održao do danas, bez ikakvog razumnog opravdanja, jer je u pitanju stvar ukusa.

U vreme SFRJ na ovim prostorima postojalo je četrnaest fabrika duvana: u Ljubljani, Zagrebu, Rovinju, Zadru, Banja Luci, Sarajevu, Beogradu, Nišu, Prilepu, Vranju, Gnjilanu, Skoplju...

Pored rovinjske i niške, najpoznatija je svakako bila Fabriku duhana Sarajevo, legendarna po svojoj "direktorskoj" beloj kutiji "drine". Legenda kaže da je ta cigareta pravljena od smeše duvana spremljene za globalno omiljeni "marlboro" (koji je FDS licencno pravila), samo bez aditiva.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Drug Cabor

Jugoslovenski Marlboro

special image