• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hoće li biti bune? OVO JE cena pšenice za 2020

 Georgi Mitev Šantek
Autor Georgi Mitev Šantek

Dugo su je ratari čekali od države i nisu dočekali a tržište je danas donelo svoju, rekli bismo jedinu pravu, cenu ovogodišnjeg roda pšenice. Hoće li proizvođači biti zadovoljni?

Prvi ugovori pšenicom novog roda sklopljeni su tokom ove sedmice posredstvom novosadske Produktne berze po ceni od 19,25 dinara do 20,13 dinara (0,16€ do 0,17€) po kilogramu sa uračunatim porezom na dodatnu vrednost, saopšteno je iz Berze.

Ovogodišnjom pšenicom na paritetu "franko utovareno" trgovano je u cenovnom obimu od 19,25 dinara do 19,47 dinara /nešto više od 0,16 evra/ sa uračunatim PDV-om.

Možda će vas zanimati

Na paritetu "franko-kupac" sena je išla oko 20,13 dinara po kilogramu sa PDV-om.

Minimalni parametri kvaliteta ovogodišnje pšenice bili su protein 12, gluten 24, HL 76 kilograma.

SKOČIO KUKURUZ

Kukuruz beleži pozitivan cenovni trend na Berzi već drugu nedelju zaredom. Kupoprodajni ugovor na paritetu "franko-utovareno, sa klauzulom gratis lager do 31. jula ove godine zaključen po jedinstvenoj ceni od 18,15 dinara (0,15€) po kilogramu sa uračunatim PDV-om.

SOJA ĆE TEK RASTI

Posredstvom Berze zaključen je i prvi terminski ugovor za soju ovogodišnjeg roda u količini od 500 tona sa isporukom robe septembar/oktobar ove godine, i to po ceni od 330 evra po toni bez PDV-a. Početkom nedelje ugovor za sojino zrno prošlogodišnjeg roda zaključen je po jedinstvenoj ceni 46,75 dinara (0,40€) po kilogramu sa PDV-om.

U odnosu na prošlu nedelju cena kukuruza viša je za 5,8%.

Tražnja "žutog zrna" na paritetu "franko-luka", sa isporukom robe tokom jula, ove godine bila je na cenovnom nivou od 18,26 dinara (nešto više od 0,15€ evra). Ponude za kukuruz pod tim uslovima tražnje, međutim, nije bilo.

Ukupan berzanski promet u ovom periodu bio je 1.950 tona robe, čija je finansijska vrednost iznosila oko 58 miliona dinara (oko 494.000€).

A RATARI...

Kod ratara zbog niske cene "kuva" i ove godine. I pre početka žetve, u poslednjim danima juna, bili su nezadovoljni nuđenim otkupnim cenama od 15 do 16 dinara po kilogramu, retko 17, zbog čega su najavljivali proteste.

Proizvođači su tražili da Republička direkcija robnih rezervi, koja otkupljuje pšenicu za državne zalihe, objavi otkupnu cenu od 22 dinara po kilogramu da bi ostali otkupljivači i mlinari imali neki reper i da ponude bar 20 dinara po kilogramu.

Iz Robnih rezervi lopticu su prebacili na Vladu Srbije, kao telo koje treba da da budžet za ovogodišnji otkup.

Cene sa berze koje su inače veće od onih koje oni mogu dobiti od otkupljivača, neće im staviti osmeh na lice.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image