• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Maline znatno manje, pa je i cena dobra

 Georgi Mitev Šantek
Autor Georgi Mitev Šantek
Izvor Tanjug

Ove godine malinari će biti zadovljni cenom, ali ne zbog toga što su otkupljivači najednom postali uviđavni na njihove standardnu kuknjavu, već iz čisto tržišnih razloga...

  Jablanički okrug - Malinari zadovoljni cenom,ali ne i rodom Izvor: Screesnhot/Youtube/ Everything Homemade

Polse prvih vesti da ove godine zbog vremenskih uslova a zatim i buijca, nećemo u Srbiji upšte imati maline dolaze i nešto bolje vesti. U leskovačkom kraju i celom Jablaničkom okrugu malina ima a i otkupna cena je dobra - kreće se od 170 do 200 dinara po kilogramu, u zavisnosti od kvaliteta.

Malinari su, za razliku od prošle godine, zadovoljni i cenom i kvalitetom, ali ne i količinama jer je ovogodišnji rod slab, odnosno gotovo prepolovljen u odnosu na rod iz 2019.godine.

Možda će vas zanimati

Miroslav Mihajlović iz Donje Jajine, koji svoje maline prodaje hladnjači po ceni od 190 dinara, istakao je da je kvalitet maline odličan, ali da je rod drastično podbacio, kao i da je zadovoljan cenom, prenosi JugMedia.

I Aleksandar Anđelković iz Leskovca, koji ima zasad od 50 ari malinjaka u ataru Donjeg Stopanja, zadovoljan je kvalitetom, ali ne i rodom maline jer mu je, kako je naveo, u odnosu na prošlu godinu prinos manji za oko 70 odsto.

Kao problem za smanjen rod, Mihajlović i Anđelković navode sušenje lastara maline (izdanaka).

U Poljoprivrednoj stručnoj savetodavnoj službi u Leskovcu, sušenje maline objašnjavaju neadekvatnim navodnjavanjem nakon berbe.

"Pod zasadima na ovom području je oko 400 do 450 hekatara, rod jeste podbacio ove godine, zato je i cena veća", kazao je Aleksandar Mitić, savetodavac za voćarstvo i vinogradarstvo u PŠS Leskovac.

Dodaje da je ove godine kvalitet maline dobar na području Leskovca u ravnici i brdima, kao i da je izvanredan u planisnkim predelima, oko Kukavice u Oruglici, oko Predejana i u selima prema Vlasini.

Cene ovogodišnje maline u Jablaničkom okrugu svakim danom rastu, posebno posle pojave otkupljivača iz drugih krajeva zemlje.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image