• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NE OTKAZUJTE PUTOVANJA: Udruženje Efektiva savetuje kako da povratite pare

 Georgi Mitev Šantek
Autor Georgi Mitev Šantek

Udruženje potrošača Efektiva preporučilo je turistima iz Srbije koju ne mogu u inostaranstvo, ako da dođu do celog iznosa aranžmana.

Udruženje potrošača Efektiva izdalo je danas uputstva za sve putnike iz Srbije u cilju zaštite njihovih prava u slučaju otkazanog putovanja.

Preporuka je da putnici sami ne otkazuju putovanja turističkim agencijama, ukoliko im je recimo onemogućen odlazak u Grčku, već da sačekaju da to urade sam agencije.

Možda će vas zanimati

Efektiva je ukazala da je za dalji postupak važno da li je putnik sam otkazao putovanje ili je to uradila agencija, jer prava potrošača u tim slučajevima nisu ista.

U slučaju da putnik otkazuje putovanje, tada se primenjuju odredbe člana 99. Zakona o zaštiti potrošača (ZZP), prema kojima agencija ima pravo da zadrži manji deo uplaćenog novca, a kada agencija otkazuje putovanje primenjuje se član 106. ZZP i tada putnik ima pravo na povraćaj uplaćenog novca u punom iznosu.

Uredba Vlade Srbije o zamenskim putovanjima predviđa mogućnost povraćaja novca za otkazana putovanja zbog epidemije u januaru 2022. godine, a iz Efektive su poručili da uredba nema snagu zakona i da prema odredbama ZZP "povraćaj novca mora da se realizuje u kratkom roku nakon otkaza putovanja".

"Tokom pisane komunikacije sa agencijom, putnik treba da zatraži dokaz o uplati sredstava hotelu i avio kompaniji, dok u isto vreme može i kod samog hotela i avio prevoznika da proveri da li je agencija vršila rezervaciju ili uplatu na njegovo ime", navodi se u uputstvima Efektive.

Turisti su upozoreni i da postoji mogućnost da agencija bankrotira i tada se naplata potraživanja prebacuje na osiguravajuće kuće, koje su osigurale agencije na iznose do 400.000 evra.

Turističke agencije su, čim je za danas najavljeno zatvaranje grčke granice za turiste iz Srbije zbog pogoršanja zdravstvene situacije širenjem pandemije virusom COVID-19, otkazale sva putovanja koja nisu mogla da se realizuju do početka zabrane ulaska u tu zemlju, rekli su danas Beti predstavnici agencija u Srbiji.

"Otkazali smo sva putovanja za Grčku do 15. jula, do kada važi odluka Grčke o zatvaranju granice za turiste iz Srbije', rekao je za Betu direktor turističke agencije Sabra travel Vladimir Vlaho.

Grčka je jutros u šest časova zatvorila granicu za državljane Srbije do 15. jula, osim za neophodna putovanja za koja je potrebna posebna dozvola.

Komercijalni direktor Plana tursa Milan Vasić rekao je da su juče obavestili 34 putnika da se putovanje zakazano za danas otkazuje i da oni nisu bili previše razočarani, a da je jedna trećina i sama htela da odustane.

"Putnici kojima je otkazano letovanje u Grčku dobiće zamenske vaučere za neki drugi aranžman", rekao je Vasić.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Nex

Covek koji potvrdjuje teoriju da je covek nastao od majmuna

ZTE

Da. Kao što su lepo savetovali korisnike kredite u CHF pa svi od advokata koji ih je zastupao dobili opomene pred tužbu

special image