• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NOVE CENE: Poskupeo dizel u Crnoj Gori, hoće li i u Srbiji?

 Georgi Mitev Šantek
Autor Georgi Mitev Šantek

Evrodizel i lož ulje od ponoći su u Crnoj Gori poskupeli dva centa a cena benzina nije menjana. Hoćemo li veće cene videti i u Srbiji i kada?

 Crna gora cena goriva poskupelo dizel skuplji Izvor: Mondo/Goran Šivački

Cena evrodizela u naredne dve sedmice u Crnoj Gor iznosiće 1,01 evra, a lož ulja 99 centi. Evrosuper 95 i 98 košta 1,11 evra, odnosno 1,15 evra. Prethodna promena cena je bila za tri centa, a naredna će biti 20. jula,javio je Investitor.me.

Da li to najavljuje i dalje podizanje cena goriva u Srbiji?

Možda će vas zanimati

U Crnoj Gori maksimalno dozvoljene maloprodajne cene goriva propisuje svake dve nedelje Direktorat za energetiku Ministarstva ekonomije, prema formuli u kojoj je najveći uticaj promene berzanskih kotacija derivata nafte i odnosa kurseva evra i dolara, pojašnjava za MONDO Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije.

Kao su ove promene veće od 5% u bilo kom smeru menjaju se i maksimalno dozvoljene maloprodajne cene.

"U skladu sa ovim kretanjima oni su cene goriva počeli da dižu znatno pre distributera u Srbiji, u kojoj se cene formiraju slobodno na tržištu. Prateći kretanje cena vidimo da smo od Nove godine do danas imali period kada je trend cena goriva imao silaznu putanju a u poslednje dve nedelje uzlaznu. Cena goriva se određuje na tržištu pod uticajem mnoštva faktora, ali glavni generator promena i na više i na niže su troškovi naftnih kompanija", kaže Mićović.

Izvor: UNKS

A u troškove spada i godišnje povećanje akciza od 01. jula, kada su obaveze proizvođača i uvoznika benzina i dizela podignute za oko 1,3 dinara po litri i 0,6 din/litri TNG-a.

"Tome je prethodio značajan skok cene sirove nafte, što je naravno sa zadrškom takođe moralo da se odrazi na cene goriva na benzinskim stanicama. Cena evropske referentne nafte BRENT je počela da raste 21. aprila, tako da je sa oko 20 dolara po barelu povećana na oko 43 dolara po barelu, odnosno više od 100%. U većem delu tog perioda prosečna cena goriva u Srbiji je imala obrnut trend, bila je u padu", kaže Mićović.

Međutim, kako cena nafte raste, a dolar je od sredine maja u padu, pritisak na cenu nije toliko veliki. Ukoliko narednih dana i bude poskupljenja u Srbiji, ne očekuje se da bude značajnije.

Izvor: Screenhot/marketwatch.com

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Jesteda

...nego...

special image