• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EU POTVRDILA: SRBIJA ŠAMPION U REGIONU!

Autor Aleksandar Nastevski

Evropska komisija je potvrdila ekonomske rezultate Srbije u svom najnovijem izveštaju!

Naime, Srbija je ostvarila rast BDP-a od PET ODSTO u prvom kvartalu, navodi najnoviji izveštaj Evropske komisije u upravo objavljenom kvartalnom izveštaju o ekonomski kretanjima u zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima za članstvo u EU. 

Kako pokazuje izveštaj to je najbolji rezultat u našem regionu, prenosi Tanjug. 

Možda će vas zanimati

Komisija ističe da su ovakvom međugodišnjem rastu podjednako doprineli povećanje bruto investicija, državne i privatne potrošnje i promena stanja zaliha.

Rast državne potrošnje se, kako se navodi, snažno ubrzao, 12 posto na godišnjem nivou, dok je rast bruto investicija u osnovni kapital iznosio 10,7 procenata.

Porast potrošnje domaćinstava ostao je uglavnom stabilan, 3,2 procenta na godišnjem nivou, prenosi Tanjug.

U izveštaju se takođe navodi da je stopa nezaposlenosti stanovništva starijeg od 15 godina i dalje ostala stabilna na 9,7 procenata u prvom tromesečju 2020, te da je smanjena za 2,4 procentna poena u odnosu na prošlu godinu i za otprilike polovinu u odnosu na nivo pre pet godina.

Komisija ukazuje da je nekoliko kratkoročnih pokazatelja imalo uticaj na ekonomsku aktivnost u drugom kvartalu, tokom perioda zatvaranja privrede, ali i da je u maju počeo oporavak.

Povodom najnovijih podataka Evropske komisije da je Srbija ostvarila rast BDP-a od pet odsto u prvom kvartalu 2020.godine, ministar finansija Siniša Mali je ocenio da je to sjajan rezultat i da naša zemlja prvi put u istoriji ima stopu rasta koja je najveća u Evropi.

"Očekujemo rezultate za drugi kvartal i po svim prognozama i projekcijama, ko god da ih prati, da li je to MMF ili Svetska banka, Srbija će imati najbolji rezultat u Evropi ove godine. Treba dosta raditi na tome da se to i zadrži, ali već sledeće godine idemo sa visokim stopama rasta 6,5 i 7 odsto, tako da sa te strane, Srbija je spremno dočekala ovu krizu sa korona virusom", rekao je Mali gostujući na TV Prva.

Mali je podsetio da je Srbija u prethodne četiri godine imala suficit u budžetu i napomenuo da je nizak nivo javnog duga omogućio da se podrži privreda u situaciji sa korona virusom.

"Srbija je izbegla najcrnji scenario. Kod nas nemate ni masovnih zatvaranja fabrika, nemate ni masovnog otpuštanja zaposlenih i sve je to posledica odgovorne ekonomske politike", istakao je Mali.

Predsednik Ujedinjenih granskih sindikata "Nezavisnost" Zoran Stojiljković rekao je da će u septembru imati milion nezapaslenih, a Mali ocenjuje da je reč o veoma neodgovornoj i proizvoljnoj izjavi.

"Širiti paniku i strah na takav način bez ikakvih argumenata u uslovima kada su ljudi već dovoljno uplašeno zbog korona virusa je potpuno neodgovorno. Te smo priče čuli pre četiri ili pet meseci kada su pojedini ekonomisti takođe govorili o tome da će u Srbiji biti milioni gladnih i da će sve fabrike biti zatvorene i to se nije desilo", poručio je Mali.

Mali je u tom smislu naveo da su do danas privreda i građani iz budžeta podržani sa ukupno 2,3 milijarde evra.

Mali je naveo da to ministarstvo zajedno sa Zavodom za statistiku i Privrednom komorom Srbije radi anketu u kojoj učestvuje više od hiljadu kompanija koje će do 10. avgusta odgovoriti sa kakvim se izazovima suočavaju i na osnovu toga će biti projektovan i budžet za 2021. godinu.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Pročitajte i OVO

Komentari 32

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

AV

I šire....🤣🤣🤣🤣🤣

Шишке

Када нас много хвале није добро, то значи да нам спремају горку пилулу па да је лакше прогутамо.

Elmin

Pa naravno i ja bi bio ovakava vlast. Gorivo najskuplje u evropi,plate najnize u evropi ,cene svega i svagcega otisle u nebo hrane,pica,da ne pricam da placamo porez za sve zivo. I mi lideri balkana. Kako bi bilo da je cena razumna neka. Ali mi smo napredna vele sila....

special image