• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MMF odobrio drugi deo zajma Ukrajini

Međunarodni monetarni fond je odobrio Ukrajini dugo očekivanu tranšu zajma od 2,8 milijardi dolara, navodeći znake jačanja političke stabilnosti i ekonomsku politiku koja mnogo obećava.

Međunarodni monetarni fond (MMF) je u petak odobrio Ukrajini dugo očekivanu tranšu zajma od 2,8 milijardi dolara, navodeći znake jačanja političke stabilnosti i ekonomsku politiku koja mnogo obećava.

Odobrenje Izvršnog odbora MMF za isplatu drugog dela zajma koji ukupno iznosi 16,5 milijardi dolara, došlo je pošto je Ukrajina pristala na reforme koje je tražio MMF.

To će ukupnu isplatu MMF po sporazumu o kreditu povećati na oko 7,3 milijarde dolara.

Vršilac dužnosti predsedavajućeg Ivršnog odbora MMF Džon Lipski je izjavio da će ekonomski plan Ukrajine "vratiti poverenje u bankarstvo i očuvati održivost poreskog sistema, uz to štiteći najranjivije stanovništvo".

"Dobrodošla je namera vlasti da sprovede bitne strukturne reforme, među kojima penzionog i poreskog sistema", istakao je Lipski.

Odugovlačenje druge tranše je podstaklo Kijev da se za pomoć obrati Moskvi. Premijer Julija Timošenko je nedavno zamolila Rusiju za zajam od pet milijardi dolara, ali sporazum nije postignut.

MMF je procenio da bi ove godine, zbog uticaja svetske krize, privredna aktivnost u Ukrajini mogla opasti do osam odsto, a inflacija dostići 16,8 procenata.

Privredna kriza u Ukrajini je jedna od najtežih u Evropi.
Industrijska proizvodnja je januara i februara opala za 32 odsto u poređenju istim mesecima 2008. godine, a građevinarstvo za 57 odsto, saopštila je Svetska banka.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image