• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dragin: Zabrana uvoza svinja privremena mera

Ministar poljoprivrede Saša Dragin izjavio je u subotu da je mera zabrane uvoza svinja, mesa i proizvoda od mesa, uvedena po objavljivanju saopštenja Svetske zdravstvene organizacije o širenju takozavnog "svinjskog gripa", samo privremenog karaktera

Ministar poljoprivrede Saša Dragin izjavio je u subotu da je mera zabrane uvoza svinja, mesa i proizvoda od mesa, uvedena po objavljivanju saopštenja Svetske zdravstvene organizacije o širenju takozavnog "svinjskog gripa", samo privremenog karaktera

Dragin je rekao da je uvoz svinja i svinjskog mesa u Srbiju u potpunosti zabranjen iz Severne i Južne Amerike, dok je za uvoz iz Evrope utvrđena dodatna analiza na mutirani virus, pošto su se na evropskom kontinentu pojavili samo sporadični slučajevi novog gripa.

Ministar je podsetio da je isto veče kada je objavljena informacija da je novi virus gripa mutirao, odnosno da je tip virusa H1N1 patogen za ljude, Ministarstvo poljoprivrede naložilo da se zabrani uvoz svinja, mesa i proizvoda od mesa u Srbiju.

On je ukazao da je utvrđen jedan slučaj u Kanadi gde se sa humane populacije virus ponovo preneo na svinje, "pa iz tog razloga ovakva zabrana stoji, ali će ona trajati samo određeno vreme".

Dragin je podsetio da se u Srbiji već treću godinu sprovodi državni program vakcinacije svinja protiv klasične svinjske kuge, što je dovelo do suzbijanja te bolesti posle nekoliko decenija neprekidnog pojavljivanja, tako da je poslednji slučaj zabeležen u oktobru 2007. godine.

To je najvažniji korak koji je potreban za obezbeđivanje izvoza živih svinja iz Srbije u zemlje EU, pošto je za sada dozvoljen samo izvoz termički obrađenih proizvoda od svinja.

Bolest influenca svinja nije na listi bolesti SZO za životinje, koje se obavezno prijavljuju. Ona se pojavljuje u populaciji svinja kod oko 20 do 30 odsto životinja u zemljama Evrope i SAD.

Kada je u pitanju vakcinacija protiv influence svinja, u Srbiji se, kao i u većini evropskih zemalja, ona ne primenjuje.

Na našem tržištu nema registrovanih vakcina protiv te bolesti, već se ona simptomatski leči ukoliko se dijagnostikuje u okviru kompleksa respiratornih bolesti svinja.

Ministarstvo poljoprivrede Srbije potpisalo je na Novosadskom sajmu memorandume o razumevanju sa ministarstvima poljoprivrede Rumunije i Portugala.

Dragin je izjavio da je Srbija sa Portugalom i Rumunijom dogovorila realizaciju zajedničkih programa, takozvanih tvining projekata.

Projekat sa Rumunijom biće realizovan u oblasti fitosanitarane inspekcije i veterine, a sa portugalskim ministarstvom u oblastima navodnjavanja i proizvodnji vina.

Prema proceni stručnjaka iz Ministarstva poljoprivrede, vrednost svakog pojedinačnog projekata iznosiće najmanje dva miliona evra i većim delom će biti finansirani iz fondova Evropske unije.

"Želja nam je da suficit u razmeni poljoprivrednih proizvoda od 600 miliona dolara godišnje povećamo. Zato su nam potrebne nove strane investicije i zato stranim delegacijama želimo da pokažemo vrednosti koje imamo u proizvodnji hrane", rekao je Dragin.

Ministar je najavio da će Srbija i Slovenija konkurisati kod fondova Evropske unije na zajedničkom programu u oblasti bezbednosti hrane.

Slovenački ministar poljoprivrede Milan Pogačnik je rekao da je Slovenija veoma zainteresovana da sa Srbijom ostvari čvršću saradnju, posebno u procesu usaglašavanja sa zakonodavstvom Evropske unije.

"Naš interes je da pomognemo Srbiju u procesu pridruživanja EU.

(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image