• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

TOP 5 SAVETA: Kako sačuvati male biznise u doba korone?

 Georgi Mitev Šantek
Autor Georgi Mitev Šantek

Svi se nalazimo pred velikim izazovom, koji bi se jednim imenom mogao nazvati ekonomska kriza. Niko neće biti pošteđen, to je već sada sigurno, ali nekako se čini da će najviše biti pogođena mala i srednja preduzeća. Da li je baš tako?

Pripremite se za najgore, ali se nadajte najboljem, kaže stara poslovica. Tako bi se ukratko mogao opisati period koji nam sledi. Da li treba da paničimo? Ne! Da li je vreme da zastanemo i preispitamo svoje dosadašnje postupke? Svakako, da!

Prihvatanje promena i prilagođavanje njima je postao imperativ opstanka u doba pandemije i postkorona periodu koji će svakako uslediti. Evo šta vlasnici malih i srednjih biznisa mogu da učine.

Planiranje

Ništa što se dogodi neće pogubno uticati na vaše poslovanje ukoliko ste se bar delimično pripremili za to. Pandemija traje već neko vreme i do sad ste već mogli da steknete sliku o njenom uticaju na vaš konkretan biznis. Stavite sve na papir, procenite svoje realne mogućnosti i isplanirajte dalji kurs poslovanja. Promene su neminovne, ali one ujedno ne moraju biti i negativne po vas.

RAD OD KUĆE JE BUDUĆNOST

Zaboravite na kancelariju, skupu opremu i zakupe. Budućnost poslovanja je rad od kuće, bar još neko vreme. Prebacite sve što vam je neophodno za rad u svoj dom, ako je potrebno, preuredite i napravite mala ulaganja, ukoliko će to vaš novi radni prostor učiniti prijatnijim i funkcionalnijim. Na kraju krajeva, vaša produktivnost će zavisiti od okruženja u kojem obavljate svoju delatnost.

ODNOS SA KLIJENTIMA

Sada, kada je kontakt uživo svakako nemoguć, je pravo vreme da unapredite svoje prisustvo na onlajn društvenim mrežama i internetu uopšte. Do danas možda niste imali ni potrebe, ni vremena da razmišljate o tome, ali pravi je trenutak da zauzmete još neku nišu, još neki kanal komunikacije koji će vas približiti kupcima i učiniti prepoznatljivijim.

DOSTAVA

Onlajn kupovina je sada ne budućnost, nego već nužnost. Pravo je vreme da ispitate da li su vaši klijenti zadovoljni mogućnostima onlajn kupovine, da li treba unaprediti metodologiju, pojednostaviti procese, ubrzati dostavu? Prostora za unapređenje uvek ima, a sada je trenutak za to.

KONTROLA TROŠKOVA

Poslednja, ali svakako ne najmanje važna stavka je kontrola troškova. Uprkos uvreženom mišljenju, ovo ne znači zavrtanje svih raspoloživih slavina na neodređeni period, već samo pažljivo praćenje tokova novca i briga o tome da nema rasipanja.

Na sreću, danas su nam dostupni razni, besplatni alati, kojima jednostavno možemo da pratimo svoje poslovanje, performanse na društvenim mrežama i kretanje troškova.

Kompanija Visa je za vlasnike malih biznisa pripremila posebnu platformu sa savetima kako unaprediti mali biznis, kao i kontaktima partnera koji omogućavaju usluge relevantne za male biznise.

Takođe, za male biznise koji su korisnici Visa Business i Visa Business Platinum kartica kompanija Visa je obezbedila posebne pogodnosti kod partnera koje se mogu pronaći na rs.visa.com i putem jednostavne Visa konsijerž čet-bot usluge koja je dostupna 24/7.

Ova usluga je suštinski virtuelni asistent koji može da odgovori na svako vaše pitanje i dostupna je na samo jedan klik od vas.

Mala i srednja preduzeća su noseći stub svake nacionalne, pa i svetske ekonomije. Kompanija Visa je to prepoznala i njena inicijativa #WhereYouShopMatters je vid podrške.

Ukoliko vas brine period pred nama, setite se da se kreativnost uvek rađa iz ograničenih resursa!

Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Бох

Нека своју играоницу за децу пребаце кући :) :)

Zoran

Radim kod coveka koji ima mali biznis. Za dve godine od otvaranja firme privatni racun napunjen sa 10000 eur. Kad bi se skidalo sa njega, imaju oni da zive par godina. To bi i bilo najnormalnije da se provere privatni racuni prvo. Svi oni koji su nesto otvorili imaju stek a oni koji nemaju idu raditi na liniju u fabrici.

62

Koliko malih biznisa imaju ovi savetnici NIJEDAN

special image