Poljoprivreda Uvoz Beli luk Kina Srbija kvalitet Cene

  • Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ekonomija

ZAŠTO SRBI JEDU KINESKI LUK? Ko zna kakvom se hemijom tretira dok ne stigne do nas!

Autor Ivan Pavlović
Autor Ivan Pavlović

Srbija već godinama uvozi beli luk, najviše iz Kine, ali i iz Egipta, Španije, Albanije, a manje količine i iz Makedonije i Argentine.

Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Samo u 2018. uvezli smo oko 440 tona ovog značajnog i traženog poljoprivrednog proizvoda.

Gotovo svaka druga kuća u malom bačkom selu Šupljak nadomak Subotice u njivi ili bašti gaji beli luk. A ludoški je ove godine odlično rodio - prosečni prinosi prelaze četiri tone po hektaru. Proizvodnja ove biljke nadaleko čuvene po svom mirisu je i te kako isplativa, ali na naše trpeze ipak najčešće stiže iz Azije.

Možda će vas zanimati

Uvoz je jedan od problema, ljudi kupuju taj luk jer je belji, a ne znaju da on verovatno sa ljuskom ide u hlor, a ko zna kakvom se hemijom tretira dok ne stigne iz Kine do nas, objašnjava Tibor Sakač, jedan od najvećih proizvođača u Šupljaku.

Svi gajimo staru sortu, koja se pokazala najboljom za ovo podneblje, ručno ga vadimo i čistimo, jer tako čenovi ostaju čitavi, neudareni, a time i duže traju. Uz to, ludošli beli luk ima sedam puta više alicina od kineskog. Problem je što nemamo organizovan otkup kao što to postoji za druge ratarske i povrtarske kulture, ne postoji zadruga ili neka hladnjača koja bi rukovodila time da ga proizvođači prodaju po najboljoj ceni. Ovako ga prodajemo nakupcima i onima koji ga koriste kao sirovinu, retko ko izlazi na pijace, jer se to samo sa lukom ne isplati. Oni koji rade i druge kulture mogu sebi da priušte da luk skladište i čekaju cenu, dok su oni koji moraju odmah da plate radnike prinuđeni da ga odmah prodaju nakupcima. Iako ludoški luk u džakovima može da stoji do februara, kod mnogih ne dočeka zimuOvaj posao nije težak, ali je prljav i zahteva mnogo ruku. Kada počnemo vađenje, oko 20 radnika iz Kanjiže je sigurno na njivi i to košta najmanje hiljadu evra, a pritom ne računamo naš rad”, dodaje Sakač.

Dok se vrednim domaćinima koji ga u Srbiji proizvode nudi 180 dinara za kilogram neočišćenog najjačeg prirodnog antibiotika, mi u marketima kupujemo kineski i to za 700 dinara!

Za seme nam otprilike ode 1.500 evra po jutru. Zarade bude, ne žalimo se, ali svi radimo, već pola veka cela porodica je uključena u ovaj posao. Najlepše glavice iz sopstvene proizvodnje svake godine odaberemo i ostavljamo za seme i tako se u porodici proizvodnja belog luka prenosi sa generacije na generaciju. Glavice belog luka, u zavisnosti od krupnoće, imaju osam do 12 čenova, a od svakog zasađenog kilograma semenskog, kada je sve u redu, primeni se odgovarajuća nega i agrotehnika, u leto daje bar pet kilograma roda.Zbog činjenice da zahteva dosta manuelnog rada, sve je teže naći radnike. Ove godine je, kako kažu, bilo još i dobro, jer se mnogi, zbog korone, nisu vratili na rad u inostranstvo”, pojašnjava ovaj ratar.

Nedavnose pojavila informacija da Evropi preti nestašica belog luka i da će opet morati da uvozi veće količine iz Kine, jer su količine kojima raspolažu najveći proizvođači već rasprodate.

(MONDO/Kurir)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Pročitajte i ovo

Inicijalizacija u toku...

Komentari 13

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Povrtar+ratar+stocar

Ljudi ono o cemu pricam vec neko vreme...najveci problem poljoprivrede je plasman robe po korektnim cenama. Srbija ima dosta vrednih domacina i radnika, ali ako ce da se svede na to da mi proizvodimo a nakupci a tu spadaju i marketi da ubiraju plodove naseg rada,sve cemo uvoziti,nama se placaju mizerne cene,a kupcima se najmanje utrostruce cene.. Mi radimo od jutra do sutra, nemamo vikend,godisnji odmor,drustveni zivot nikakav i na kraju godine prazni dzepovi..SRAMOTA

Covid 19

Zato što je od brata Sija. Vidi Si ga.

Bager

Srbi, kao i ostali narodi, uglavnom jedu ono sto kupe u prodavnici, a trgovci prevashodno prodaju ono od cega najvise zarade. Kina je ubedljivo najveci svetski proizvodjac belog luka, pa zaista nije nikakvo iznenadjenje zasto Srbi jedu kineski luk. Koja je sustina ovog teksta za vecinu gradjana Srbije, kad se prakticno nikom ne isplati da ide u Supljak samo da kupi beli luk, osim ako ne stanuje u blizini, iako bi radiji jeli luk uzgajan u Srbiji nego u Kini? Ne vidim konkretne inicijative poput uspostavljanja zadruge i mesta gde bi ljudi mogli da kupe beli luk sa garantovanim poreklom iz Srbije.

PRIČE IZ SRPSKIH ZATVORA

MONDO & EU