• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DNEVNICA 3.500 DINARA, A NIKO NEĆE DA RADI! Dobar zanatlija u Srbiji zaradi 3 doktorske plate?!

 Georgi Mitev Šantek
Autor Georgi Mitev Šantek

Srbija će uskoro ostati bez školovanih molera, zidara, obućara, servisera klima uređaja… čak i zavarivala iako je taj posao dobro plaćen kod nas a to znanje se još bolje naplaćuje "napolju".

 škole zanati obućari niko neće varioci Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Njihove poslove radiće kod nas priučeni, oni koje je "muka naterala", jer za te obrazovne profile se današnji tinejdžeri ne prijavljuju.

Na ovogodišnjem upisu u srednje škole za učenje pojedinih od ovih zanimanja prijavilo se po jedan ili dva kandidata. Za neke, čak, niko pa će ta odeljenja biti ukinuta.

Možda će vas zanimati

Na smer "moler" u Politehničkoj školi u Kruševcu niko se nije prijavio, kao ni za "obućara" u Tehničkoj školi u Novom Sadu. Niko nije hteo da se školuje ni za "cvećara" u Poljoprivrednoj školi u Požegi…

Interesovanja je bilo za smer "obućar" u Tehničkoj školi za dizajn u Beogradu, doduše simboličnog – prijavio se samo jedan kandidat. Takvo interesovanje izaziva i profesija zavarivača, gde se u Tehničkoj školi na beogradskoj Čukarici prijavilo dvoje učenika.

Ništa bolja situacija nije ni u drugim tehničkim školama u ostalim gradovima Srbije, jer se za učenje za mesara, servisera klima uređaja, bravara, zidara… prijavilo mnogo manje kandidata nego što je bilo predviđenih mesta.

Predsednik Foruma srednjih stručnih škola, Milorad Antić, kaže da đaci već godinama pokazuju slabo interesovanje za te škole, iako im dobar zanat obezbeđuje siguran posao i više nego dobra primanja.

"Danas samo pomoćnik molera ili zidara može da zaradi dnevnicu od 30 evra, a da ne pričam kolika primanja ima glavni majstor. Dobar zanatlija u današnje vreme može da zaradi, ako redovno radi, i tri doktorske plate mesečno. Međutim, kod nas deca, a naročito roditelji, beže od toga. Mislim da je to zbog toga što zanatlije ne uživaju baš neki status u društvu", kaže Antić.

On daje poređenje i sa Nemačkom, gde dobar zidar može da zaradi i 20 evra po satu, a slično se plaćaju i moleri, bravari i ostale zanatlije. Odlično se plaćaju i zavarivači (varioci), za kojima je prošle godine bila jagma i u Srbiji, kada su plaćani i po 7.000 evra mesečno.

"To je nešto do sistema vrednosti u društvu ali i do lenosti današnje mladeži. Lakše je piti pivo ispred dragstora, koje drugi plaćaju, nego da se uhvati čekić i nešto radi", kaže Antić.

(MONDO/Informer)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 105

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Sanja

Zašto im niko ne kaže da je najbolje plaćeno biti političar

Bob

Zavrsio sam za mehanicara za termicke i rashladne uredjaje, hteo da se bavim tim poslom, imao sam ful aparaturu za frizidere... Problem je u tome sto niko nije hteo da me primi da ucim zanat bez prakse. Praksu u skoli sam imao dva puta nedeljno po sest casova, po ceo dan na praksi se slusala muzika i nije se radilo nista. Kad je dosao kraj morali smo da damo nesto novca da bi nam profa doneo frizidere, sporete koji su pokvareni i mi smo to kao popravili, nista od toga videli nismo.. Skolski sistem za te stvari je dno.

Maki 86

Tako vam i treba zaposlite sad migrante da vam skacu po glavi

special image