• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OSTAĆEMO BEZ MILIJARDU EVRA: Nedolazak stranaca nas baš mnogo košta

 Georgi Mitev Šantek
Autor Georgi Mitev Šantek

Srbija će pretrpeti ove godine štetu od oko milijardu evra zbog nedolaska stranih turista, proenjuju nadležni. Hoće li domaći turisti "spasiti stvar"?

  Ljajić turizam korona šteta stranci milijarda korona epidemija Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

"Možda šteta bude nešto manja zbog dobrih rezultata u januaru, februaru pa i ni mart nije bio tako loš. Možda i povećan broj domaćih turista uspe da nadomesti 'nešto', ali ne dovoljno", kazao je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Rekao je da je broj stranih turista u odnosu na prošlu godinu u januaru porastao za 28 odsto a u februaru 18 odsto, ali da se zbog epidemije u narednim mesecima beleži pad za više od 90 odsto.

Možda će vas zanimati

Ljajić je istakao da su se zbog novonastale situacije pojavile nove veoma popularne destinacije za domaće turiste u Srbiji, poput Stare planine i Kosjerića.

Iako na nivou zemlje neće biti moguće nadomestiti nedostatak stranaca, neke destinacije poput Sokobanje, Vrnjačka Banje i Zlatibor će to uspeti i one, kako je Ljajić kazao, beleže više poseta od glavnog grada Beograda.

Govoreći o izvozu Srbije na Kosovo, Ljajić je naveo da je nakon ukidanja takse od sto odsto na robu iz Srbije u aprilu tamo izvezena roba u vrednosti 86 miliona evra.

"Ali to je opet duplo manje od istog perioda 2018. godine, kada nije bilo taksi", rekao je Ljajić i dodao da je potrebno vreme da se roba iz Srbije vrati na to tržište koje su zemlje regiona do aprila snabdevale.

(MONDO/RTS)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Vlada

Pa i treba da propadne kad su alavi i nerealni. Vikend na Kopaoniku,Ylatiboru, Staroj planini...i slicnim mestima ti je 10 dana u Grckoj. Oni bi svi da postanu milioneri preko noci. Cene u svim odmaralistima su uzasno velike ne samo smestaja nego i hrane i pica pa ljudi moji to nema nigde u svetu. Obisao sam najlepsa odmaralista sveta...ima veoma skupih ali i to sto nude nema svako...ali ovo u Srbiji je sve prosek proseka ali su cene vise nego svetske. Sad sam bio i nikad vise...mozda odem u selo kod nekoga i platim smestaj i hranu domacinu nekome da disem vazdduh jer ionako drugo nesto ne nudi niko. Propali dabogda....

Brundo

Kasno je sad za kuknjavu.Sve je moglo da bude otvoreno od pocetka kao u Svedskoj ali vi to niste hteli jer "posast hara".Cutite i trpite sad.

Maki

Javite to kriznom štabu i SZO i hvala im svima na brizi

special image