• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NE SMEJU NIKOG DA OTPUSTE: Ne samo to, već se boje da im neko ne da otkaz

 Georgi Mitev Šantek
Autor Georgi Mitev Šantek

Gazde hotela po Srbiji sada imaju novu brigu – kako zadržati radnike, iako nema posla, jer od države su dobili pare za plate, pa bi mogli i kazne.

Hoteli u Srbiji "simuliraju biroe za zapošljavanje" jer su od države dobili novac za tri minimalca da bi zadržali radnike, iako nema posla. Ako ti radnici nađu bolje plaćen posao i daju otkaz, poslodavac rizikuje da vrati državnu pomoć ili plati kaznu, kaže Vladimir Todorović, vlasnik i direktor firme "Todor Hotels Beograd".

U sastavu te firme su hotel "Beograd art" u Knez Mihajlovoj ulici i restoran "Šešir moj" u Skadarskoj ulici u Beogradu.

Možda će vas zanimati

Todorović je rekao da su hotelijeri, kada im radnik da otkaz, prinuđeni da brzo nađu novog da bi izbegli vraćanje novca državi i kaznu.

Uredba o fiskalnim pogodnostima i direktnim davanjima u privatnom sektoru i novčanoj pomoći građanima u cilju ublažavanja ekonomskih posledica nastalih usled posledica bolesti COVID-19, predviđa da firma koja dobije pomoć u tri minimalca ne sme da do oktobra otpusti više od deset odsto radnika. U suprotnom mora da vrati dobijeni novac u roku od pet dana.

PARE NIKAKO DA STIGNU

Todorović je rekao da su hotele "otpisale" i banke jer ne odobravaju refinansiranje kreditnih obaveza zbog neizvesnosti oko trajanja pandemije. "Verovali smo da će nam pomoći krediti za likvidnost iz Fonda za razvoj koji se odobravaju pod dobrim uslovima, na pet godina sa grejs periodom od od dve godine i kamatom od jedan odsto, ali novac ne stiže dva meseca iako su nas obavestili da je odobren", rekao je Todorović. Dodao je da je komunikacija sa Fondom isključivo pismena preko elektronske pošte i da je teško saznati zašto se odobreni zajam ne isplaćuje.

Ako ne vrati novac u roku firma rizikuje da plati prekršajnu kaznu u iznosu od 20 do 50 odsto odloženih poreskih prihoda, a ne manju od 250.000 dinara za pravno lice i 50.000 dinara za preduzetnika.

Sada je, u drugom paketu pomoći, država ponudila da plati 60 odsto minimalca (kod malih i srdnjih firmi i 50 odsto kod velikih kod kojih je bilo prinudnih odmora) još dva meseca.

"U toku ove i sledeće nedelje ćemo doneti odluku da li ćemo primiti sredstva iz novog Covid paketa pomoći za lične dohotke od 60 odsto minimalca za dva meseca koji uslovljava da se 90 odsto radne snage drži u radnom odnosu do kraja godine", rekao je Todorović.

Istakao je da hotel trenutno radi sa pet odsto popunjenosti, a restoran "Šešir moj" beleži pad u prometu od 80 odsto jer je uslovljen dolaskom i potrošnjom stranih turista.

"U takvim uslovima održati likvidnost firme i sačuvati radnike je na žalost nemoguće", rekao je Todorović.

On je rekao da je odluka o prihvatanju nove pomoći odložena da bi se videlo da li će biti sektorske podrške za tu, najugrožeiju granu privrede.

Hotel Beograd art, prema njegovim rečima, ima 65 radnika i ako sedam radnika zatraži raskid radnog odnosa jer ne žele da rade za platu manju nego pre pandemije, firma mora da nađe druge iako nema posla da se ne bi rizikovalo plaćanje kazne.

Država ne treba da misli da poslodavci, kako je rekao, vole da otpuštaju radnike jer nije lako naći o obučenog za određeni posao.

Prema njegovim rečima kad hotel nema posla zgrada je obična nekretnina i postoji realna opasnost da "top destinacije budu kupljene novcem iz crnih, nelegalnih fondova".

Istakao je da bi "kataklizma" u hotelijerstvu mogla da se spreči ako bi država ispunila nekoliko glavnih zahteva i pomogla kroz sektorsku podršku, a pre svega obezbedila novac za obećani kredit za likvidnost.

"Da bi hoteli 'preživeli' i zadržali radnike potrebno je i da država pomogne isplatom minimalaca do kraja godine, da ukine porez na dobit i poreze i doprinose na plate bar do kraja godine i smanji javne dažbine, jer to rade i druge zemlje među kojima i susedna Hrvatska", rekao je Todorović.

(MONDO/Beta)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 6

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Er

Ovo je sve fiktivno realno bez posla je vec oko 700 hiljada ljudi,a sledeci ustvari najveci problem je javni sektor ali su tu problem botovi koji cine 50% zaposlenih tj ogroman deo birackog tela vladajucih stranaka i tu ili mora da se ide na otpustanje ili na smanjivanje plata za najmanje 20%..A BDP je vec pao oko 30% a do kraja godine ce ici na 50%..I naravno najveci problem je sto se ogroman broj ljudi koji je "izvozen" sve ove godine kao radna snaga za zapad sada ovde jer je i tamo katastrofalno stanje,tako da je za bilo koji rezim ovakvog tipa stanje krajnje problematicno a situacija ce krenuti da biva sve gora od septembra.

Korto

Jao jadni vi, dajte SMS da vam uplatimo pomoć...

Serbia forever

Bas me briga za domace, jedem Mekdonalds umesto kod ovih domacih sto prave pljeskavice, kupujem kod stranih firmi sve, kupujem strana kola, kupujem strane televizore, kupujem CAK I STRANI HLEB! Znaci totalni bojkot svega domaceg! Znaci vodu ne pijem domacu vec hrvatsku, hleb jedem ruski, meso uvek strano obicno hrvatsko, znaci prvo pre nego sto kupim nesto gledam da ne pise Srbija. Sto pre sve domace propadne mozemo da zivimo kao Evropa!

special image