• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

I američki pogrebnici na udaru krize

Finansijska kriza zavila je u crno donedavno najsigurniju i najprofitabilniju oblast američke privrede - industriju sahranjivanja.

Finansijska kriza zavila je u crno donedavno najsigurniju i najprofitabilniju oblast američke privrede - industriju sahranjivanja.

Dobro poznata izreka da "ništa nije sigurno u životu osim poreza i smrti", poslednjih meseci je nešto izmenjena. Porezi se kako-tako ubiraju, ali pogrebnici su očajni, jer su im, uprkos uobičajenom ritmu umiranja, drastično smanjene zarade - čak i više od 25 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Američki pogrebnici su jednoglasni u oceni: kriza je naterala mušterije da traže najjeftinije ispraćaje i sahranjivanje pokojnika kako bi smanjile troškove, a drastično je povećan broj kremacija koje su znatno jeftinije od klasičnih sahrana.

Si-En-En navodi primer male firme "Kiera Skanlan-Vespestad" sa srednjeg zapada, koja je prošle godine organizovala 248 "klasičnih" sahrana po prosečnoj ceni od 6.195 dolara, a od početka ove godine za 11 odsto beleži povećanje zahteva za kremaciju - što im znatno umanjuje zaradu.

U ovom, ali i svim drugim pogrebnim preduzećima, kažu da je računica jednostavna: porodica, birajući kremaciju umesto klasične sahrane, može da uštedi, u zavisnosti od željenog "luksuza" - opreme, kvaliteta kovčega i veličine i broja oglasa u novinama, i do 5.000 dolara!

"Udruženje Severne Amerike za kremaciju" navodi da se poslednjih godina konstantno povećava broj zahteva za spaljivanje pokojnika i da će 2010. godine gotovo 40 odsto preminulih stanovnika SAD biti kremirano iz jednostavnog razloga što je to - znatno jeftinije. U firmi "Rouzdejl" u državi Nju Džerzi takođe ističu da je računica jednostavna: kremacija košta 345, a najskromnija klasična sahrana više od 3.000 dolara.

Uz to, tvrde pogrebnici, sve više mušterija traži male, skromne kamene nadgrobne ploče. Listom ocenjuju da od početka ove godine beleže "najmirniji period" u poslovanju u poslednjih pedesetak godina. Drugim rečima, sada im je jedina izvesna stvar - stalan pad zarada.


(MONDO)


Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image