• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija povlači prvu ratu od MMF-a

Srbija će povući prvu ratu iz aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom, izjavio je guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić.

Srbija će u utorak povući prvu ratu iz aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), izjavio je guverner Narodne banke Srbije (NBS) Radovan Jelašić.

Novac će se koristiti isključivo za jačanje deviznih rezervi NBS, kazao je on novinarima.

MMF je 15. maja odobrio Srbiji aranžman od 2,94 milijarde evra, a tada je saopšteno da prva rata iznosi oko 788 miliona evra.

Jelašić je kazao da će obim deviznih rezervi sa tom ratom dodatne podrške MMF-a biti oko devet milijardi evra.

Prema njegovim rečima, aranžman sa MMF-om omogućiće da se finansira tekući platnih deficit Srbije koji biti oko tri milijarde evra.

Jelašić je istakao i da je u poslednjih šest meseci neto priliv inostranog kapitala u Srbiju bio na nuli, tako da glavni novac za pokrivanje tog deficita bio iz deviznih rezervi.

Guverner je naveo i da se u ovoj godini očekuje da, nezavisno od očekivanog priliva, devizne rezerve Srbije budu manje za oko milijardu evra. On je dodao i da će donja granica deviznih rezervi Srbije prema dogovoru sa MMF biti objavljena ove sedmice u Memorandumu koji prati aranžaman.

Za sada nema potrebe da se dodatno povećava likvidnost banaka, istakao je guverner.

Jelašić je naveo da se likvidnost banaka povećala za oko 60 odsto u poslednja dva meseca, na 130 milijardi dinara, prema iznosu dinara u repo hartijama NBS i obveznicama Republike Srbije.

Na pitanje novinara da li će aranžman sa MMF obezbediti da se kurs zadrži na oko 95 dinara za evra, guverner NBS je istakao da će kurs dinara i dalje "plivati" i odrediće ga ponuda i tražnja, ali da će novac od MMF obezvediti dodatnu stabilnost dinara.

"NBS je smanjila referentnu kamatnu stopu sa 17,5 na 14 odsto bez značajnog pomeranja kursa", istakoa je on.

Jelašić očekuje da dodatna dinarska likvidnost preduzećima neće biti u meri kao do sada korišćena za kupovinu repo hartija i obveznica RS, već da se obezbeđuju dodatni krediti, jer su trenutno na nivou iz septembra prošle godine.

Guverner je precizirao da je nakon pada obima kredita započetog prošle jeseni u poslednja dva meseca zabeležen porast.

Kretanje referentne kamatne stope NBS odrediće inflatorana očekivanja, naglasio je on navodeći da je u prva četiri meseca ove godine rast cena koje određuje država bio 11,4 odsto, a u celoj godini bi trebalo da bude maksimalno 15 odsto.

Jelašić je podstio da je cilj NBS da inflacija u ovoj godini bude od šest do deset odsto.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image