• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

VELIKA ŠANSA ZA IZVOZ: Srbija može da proizvede dobru šljivu ali umemo li da je upakujemo za premijum kupca?

 Georgi Mitev Šantek
Autor Georgi Mitev Šantek

Šljiva iz Srbije ima veliki potencijal i može biti konkurentna na tržištu Bliskog istoka, ali postavlja se pitanje da li možemo da osavremenimo aortiman, upakujemo je po svetskom standardu i pošutjemo rokove isporuke za premijum kupca.

Neke od prednosti plasiranja naše šljive na tržište Zaliva su bescarinski uvoz, simbolični PDV od pet odsto, kao i mogućnost direktnog kontakta proizvođača sa distributerima.

To je na onlajn manifestaciji "Dani šljive" u Blacu rekao šef Kancelarije Privredne komore Srbije u Dubaiju Marko Selaković i dodao da je Srbija među globalnim liderima u proizvodnji šljive.

Možda će vas zanimati

"Vodeći regioni su Mačvanski, Kolubarski i Šumadijski okrug. U 2019. godini proizvedeno je 558.930 tona šljive", rekao je Selaković i dodao da se 75 odsto šljive u Srbiji, u kojoj dominiraju stare autohtone sorte, koristi za rakiju.

Kaže da je sortiment šljive na našim prostorima znatno drugačiji nego sortiment šljive na drugim područjima koja su orijentisana ka izvozu na Bliski istok.

Selaković je ukazao da domaći izvoznici moraju da obrate posebnu pažnju na GCC standard koji važi u svim zemljama Golfa.

Za tržište Bliskog istoka on predlaže uzgoj sorti kao što je recimo francuska sorta "aženka" koja je vrlo popularna na tom tržištu a koja se tek ponegde gaji u Srbiji.

Za saradnju sa Bliskim istokom navodi kao preduslove visok kvalitet proizvoda, dobro pakovanje, preciznost u dogovorima o količini i poštovanje rokova.

"Pošto govorimo o premijum tržištu, proizvod mora da bude izuzetnog kvaliteta, izgleda, dizajna", ukazao je Selaković.

Dodaje i da proizvođači moraju da budu udruženi, da imaju što ukrupnjeniji zasad, što ukrupnjeniju proizvodnju ako žele da uspešno plasiraju robu i ozbiljne količine na tržište Bliskog istoka.

Selaković je pozvao domaće proizvođače da se za podršku obrate Kancelariji Privredne komore Srbije u Emiratima, koja je na raspolaganju i za podršku u pokretanju biznisa, povezivanju sa distributerima, pružanju informacija koje se tiču tržišta.

(MONDO/Tanjug)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image