• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija traži kredit u jenima

Vicepremijer Božidar Đelić je u ime vlade Srbije japanskoj vladi uručio zahtev za kredit u jenima za realizaciju projekata u oblasti zaštite životne sredine i komunalne infrastrukture.

Vicepremijer Božidar Đelić je izjavio da je danas u ime vlade Srbije japanskoj vladi uručio zahtev za kredit u jenima za realizaciju projekata u oblasti zaštite životne sredine i komunalne infrastrukture.

On je, posle sastanka sa zamenikom japanskog ministra spoljnih poslova Jasutošijem Nišimurom, rekao da ga je vlada na sednici koja je održana u četvrtak ovlastila da predstavnicima japanske vlade uruči zahtev za jenski kredit za dva projekta.

Prema rečima Đelića, prvi projekat je dimnih gasova od sumpora u TENTU Nikola Tesla u Obrenovcu, čija vrednost je 200 miliona evra.

Drugi projekat, istakao je Đelić, jeste rešavanje problema otpadnih voda u Beogradu i drugim opštinama u Srbiji, vredan oko 200 miliona evra.

Đelić je naveo da su jenski krediti među najpovoljnijima na svetu.

"Kamata je od 0,6 do 1,7 procenata na godišnjem nivou, rok otplate od 15 do 25 godina i grejs period do sedam. Zbog toga se može reći da su to krediti koji su bukvalno bez ikakave kamate", rekao je on.

Đelić je rekao da je na sastanku bilo reči i o bilateralnoj saradnji, kao i da je svoje goste iz Japana informisao o napretku Srbije u procesu vizne liberalizacije sa zemljama Evropske unije.

Takođe, rekao je on, jedan od ciljeva vlade Srbije je da se ukinu vize i za naše državljane koji putuju u Japan.

Nišimura je istakao da će japansdka vlada na zahteve za kredite, koje je danas primio od Đelića, brzo reagovati.

On je ocenio da je reč o važnim i dobrim projektima za Srbiju, dodajući da se nada da će biti realizovani.

Predstavnici opštine Obrenovac, Elektroprivrede Srbije i vodovoda i kanalizacije, koji su prisustvovali konferenciji, složili su se da je reč o projektima koji su važni za Srbiju.

Gosti iz Japana poklonili su potpredsedniku vlade Srbije lepezu koju je on na kraju konferencije za novinare pokazao novinarima.


(Fonet)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image