• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KADA STIŽU DOLARI IZ VAŠINGTONA: U šta sve investira famozna Američka razvojna finansijska korporacija (DFC)

 Georgi Mitev Šantek
Autor Georgi Mitev Šantek

Prve efekte dolaska Američke razvojne finansijske korporacije (DFC) u Srbiji i otvaranja njene kancelarije u Beogradu, prema sporazumu iz Vašingtona, predsednik UO AmChama u Srbiji očekuje dogodine. Neke pare su već tu ali u šta sve DFC ulaže?

 Američka razvojna finansijska korporacija (DFC) Prve investicije zoran petrović Izvor: ODELJENJE ZA MEDIJE I KOMUNIKACIJE/MUP REPUBLIKE SRBIJE

Predsednik Upravnog odbora Američke privredne komore u Srbiji, Zoran Petrović, kaže da veoma dobro što će kancelarija biti u Beogradu, jer to znači da Amerika gleda na Beograd kao na centar regiona.

"Uvek je dobro kada jedna tako značajna ekonomija kao što je ekonomija SAD, pošto je ta razvojna banka u vlasništvu američke vlade, dolazi negde i kada tu zabode svoju zastavicu", ocenjuje Zoran Petrović.

Možda će vas zanimati

Dodaje da je to važno i za ceo region, da potencijalni investitori lakše dolaze do informacija šta se dešava u regionu u kome bi ulagali, koliki su rizici od političkih događaja, promena kursa deviznih valuta i slično.

Prema njegovim rečima veoma je važno za naše preduzetnike što se ovde radi o dobrim izvorima finansiranja i dugoročnijem finansiranju sa povoljnijim uslovima.

Petrović navodi da je reč o korporaciji koja investira u razne projekte, počev od energetike, infrastrukture, poljoprivrede, pomaže razvoj malih i srednjih preduzeća, a sve to državajući privatni sektor.

Takođe podržavaju projekte iz oblasti javnog zdavlja, edukacije, žensko preduzetništvo, zatim proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, korišćenjem energije sunca, biomase i slično.

U svemu tome se, ističe, pridržavaju visokih standarda kada je reč o zaštiti životne sredine, poštovanju ljudskih i radničkih prava.

Petrović smatra da ti standardi neće, kao što ima bojazni, negativno uticati na brzinu i uopšte na realizaciju konkretnih projekata.

"I sada imamo situaciju da najveći deo zapadnih institucija koje ovde pružaju bilo kreditnu, bilo neku drugu podršku biznisu, kao jedan od uslova ističu energetsku efikasnost i pridržavanje najvećih ekoloških standarda", kaže Petrović.

Ocenjuje da je to veoma dobro, jer i ljudi kod nas žele da piju čistu vodu, dišu čist vazduh, te da se vođenje računa o zaštiti životne sredine, pri finansiranju projekata može smatrati dobrim putem.

Visoki standardi će, kaže Petrović, stvari možda malo usporavati, činiti ih malo komplikovanijim, ali će dati dobar rezultat.

Veći problem od toga može da bude to da li ćemo imati odgovarajućih projekata, hoće li ih biti dovoljno i da li će zadovoljavati neophodne standarde.

PROTIVTEŽA KINEZIMA

Kada je reč o tumačenjima da dolazak DFC-a pre svega predstavlja konkurenciju kineskim investicijama, Zoran Petrovic kaže da je konkurencija uvek dobra i da tera sve strane da bolje rade.

"Ono što je ovde razlika jeste što Amerikanci uvek više vole da podrže privatni biznis i privatno preduzetništvo", navodi on.

Ističe takođe da je DFC mlada korporacija, formirana pre dve godine, da ima veliki godišnji budžet od 60 milijardi dolara i da već u kratkom periodu imaju visok nivo investicija, osam milijardi u Afriku i 3,2 milijarde za evroazijsko tržiste.

"Manje je poznato da su oni i kod nas, preko dve manje banke podržali projekte malih i srednjih preduzeća i ulaganje u oblasti poljoprivrede. Do sada su imali tri mandata i ako se ne varam kroz njih doneli oko 24 miliona dolara investicija", kaže Petrović.

Povodom razlićitih komentara oko vašingtonskog sporazuma Petrović ističe da je najvažniji deo koji se odnosi na ekonomiju, to jest na ono od čega se živi, kao i da sporazum podržava slobodan protok ljudi, roba, kapitala i usluga.

Srbija se, kaže, pokazala odličnom u privlačenju stranih investicija i ako se ne računa Rumunija, godišnje u apsolutnom iznosu, privuče više investicija nego sve zemlje Zapadnog Balkana.

(MONDO/Tanjug)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Noone

Dobro je, stize americki kapital, sad ce sunce da nas obasja konacno, zasluzili smo.

Korto

Dolaze da pomognu -divni neki ljudi. Kao i Rusi što su kupili NIS za 400 miliona i kinezi Bor - sve neki dobročinitelji!

Александар

Стижу долари... Стиже и Горчило Вељковић... Опет и опет.

special image