• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"POMINJU SRPSKU ZAVERU I IMPERIJALIZAM, A RADI SE O NEČEMU DRUGOM": Matijević o namerama da kupi firmu u Hrvatskoj!

Autor Aleksandar Nastevski

Matijević smatra da je razlog svemu to što se direktor u trenutnoj situaciji oseća "zaobiđen" u potencijalnim pregovorima "sa mogućnošću gubitka stvorenih povlastica".

 Matijević kupovina hrvatsko preduzeće poljoprivreda negodovanje Izvor: Kurir/Aleksandar Jovanović Cile

Vest da Petru Matijeviću ne daju da kupi još jednu kompaniju u Hrvatskoji da je njegova ponuda naišla na negodovanje sa više strana, vlasnik industrije mesa i grupacije koja ima više od 70 preduzeća komentariše kao nepotrebno politizovanje čisto ekonomskog poteza.

"Ponudu za kupovinu Agro-Tovarnika dali smo pre mesec dana i to nije 'neprijateljska' ponuda, kako ju je predstavio direktor ove firme. Pošto je reč o otvorenom deoničarskom društvu sa oko 65 članova, mi želimo da kupimo deonice i ne insistiramo čak ni na većinskom vlasništvu", objašnjava u razgovoru za "Blic Biznis" Petar Matijević.

Možda će vas zanimati

On dodaje da je već kupio oko 5 odsto deonica Agro-Tovarnika i da su akcionari generalno raspoloženi da prihvate dobru ponudu, ali se firmom širi strah.

"Pošto se Agro-Tovarnik bavi ratarstvom i ima u svom vlasništvu oko 50 hektara višanja, želim da objedinim taj biznis sa svojim firmama u Jankovcima i Negoslavcima, koja su tu u blizini, i da zatim u mom rodnom selu, Sremskim Lazama, krenemo u investiciju i napravimo fabriku za sušenje povrća u kojoj bi bilo zaposleno oko 300 ljudi", kaže Matijević.

On kaže da je direktor Agro-Tovarnika njegovu ponudu dočekao kao neprijateljsku i predstavio kao neku vrstu "srpske zavere i imperijalizma, pošto je reč o selima u istočnoj Hrvatskoj, uz granicu sa Srbijom".

Matijević smatra da je razlog svemu to što se direktor u trenutnoj situaciji oseća "zaobiđen" u potencijalnim pregovorima "sa mogućnošću gubitka stvorenih povlastica".

"Svaka firma je kao roba kojom se trguje, ako postoji adekvatna ponuda. Pored već kupljenih 5 odsto, još oko 30 odsto akcionara je rezervisalo, odnosno obećalo da će mi prodati svoje akcije posle skupštine akcionara, koju direktor trenutno odlaže", objašnjava Matijević i dodaje da se akcijama i ranije trgovalo i da ih je direktor kupovao po deset puta manjoj ceni od njegove ponude.

"On sad dovodi čak i neke investitore iz Hrvatske i BiH, kako bi ga navodno zaštitili od srpskog preuzimanja", ističe sagovornik za "Blic biznis".

Matijević naglašava da njegove firme u Jankovcima i Negoslavcima dobro rade, da su primer domaćinskog poslovanja, i da ne bi ni ulagao dalje da nije uspeo da sredi stanje i unapredi ove dve kompanije.

Agro -Tovarnik: Nismo spremni za prodaju

Komentarišući namere Matijevića direktor Agro-Tovarnika Miroslav Knežević izjavio je za HRT da u ovom momentu ne postoji spremnost vlasnika na prodaju. Kazao je i da je Agro-Tovarnik nedavno preuzeo firmu Arator sa hiljadu hektara vlastite zemlje, što po njemu najviše zanima srpskog biznismena.

"Za dve godine Matijević bi vratio uloženo jer mi poslujemo veoma dobro. Mi to 15 godina držimo pod kontrolom, tu široku vlasničku strukturu. Isplaćujemo dividendu, ljudi su zadovoljni i niko sa strane ne može ući u vlasničku strukturu. Ne može Matijević da kupi firmu koja nije na prodaju", rekao je Knežević.

U igri 10 miliona evra

Podsetimo, Matijevićeva firma registrovana u Hrvatskoj poslala je menadžmentu Agro-Tovarnika ponudu za kupovinu ove firme, to jest udela koje imaju direktor i radnici ovog preduzeća.

Ipak, njegov dopis doveo je do negodovanja menadžmenta Agro-Tovarnika, hrvatskih biznismena i Hrvatske poljoprivredne komore koja je pozvala premijera Andreja Plenkovića da hitno dođe u Osijek, zaustavi prodaju tovarničkog preduzeća i spreči mogućnost da srpski biznismen dođe u posed oranica.

Hrvatski radio je preneo da su glas digli i članovi Hrvatske demokratske zajednice zabrinuti zbog prodaje zemlje i ćutanja županijske vlasti.

Prema informacijama portala Agrosmart, Matijević je ukupno za Agro-Tovarnik spreman da plati 10 miliona evra. Svaki deoničar bi za jedan odsto udela dobio 100.000 evra.

Matijević u Hrvatskoj: 1.500 hektara

Petar Matijević je 2014. godine kupio dve poljoprivredne zadruge u Hrvatskoj sa 1.500 hektara oranica, za 15 miliona evra.

Kupovinom udela u dve poljoprivredne zadruge, u Starim Jankovcima i Negoslavcima "Matijević" je postao i ozbiljan vlasnik oranica u toj zemlji.

Ako bi realizovao pomenutu akviziciju, Matijević bi imao u vlasništvu 3.350 hektara hrvatskih oranica od međudržavne granice kod Šida, pa sve do Vinkovaca i Osijeka.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Pročitajte i OVO

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image