"Svi zdravstveni radnici će dobiti ovu jednokratnu pomoć od države. Kad to kažem, mislim i na one koji su zaposleni u samom zdravstvenom sistemu, vojnozdravstvenim ustanovama, zdravstvenim radnicima zaposlenim u Ministarstvu unutrašnjih poslova kao i zdravstvenim radnicima koji rade u ustanovama socijalne službe čiji se rad finansira sredstvima iz budžeta. Samo u užem zdravstvenom sistemu radi 120.000 ljudi, dok ih je zajedno sa zaposlenima u ostalim službama oko 130.000“, kazao je ministar.

Siniša Mali je rekao da će novac dobiti i nemedicinsko osoblje koje radi u zdravstvenom sistemu, jer je i njihova podrška u ovoj zajedničkoj borbi neupitna - od vozača u hitnoj pomoći, pa do čistačica kojima je višestruko uvećan obim posla.

On je precizirao da će novac dobiti i medicinski radnici kako u kovid tako i u nekovid režimu, kao i da tu nije bilo dileme, jer su i oni van kovid sistema opterećeni zbog većeg broja pacijenata koje moraju da prime jer su im kolege angažovane na drugim poslovima.

Ministar se ovom prilikom zahvalio medicinarima, naročito doktorima i medicinskim sestrama, na požrtvovanom odnosu prema svojoj profesiji za vreme epidemije.

"Mi nikada nismo imali do sada ovakvu zdravstvenu krizu. Uložili ste ogromne napore da zdravstveni sistem funkcioniše u ovakvim uslovima, a kada je reč o kapacitetima i lečenju, pod ogromnim je pritiscima. Vi ste za nas heroji našeg doba. Država će učiniti sve da uslovi u kojima radite budu što bolji i dostojni rada u 21. veku“, poručio je ministar.

Mali je podsetio da su plate zaposlenih u zdravstvu samo u poslednjih godinu dana povećane oko 30 procenata, što je u uslovima krize, gotovo nezamislivo.

"Prošle godine u novembru smo povećali plate medicinskih sestara za 15 odsto, a lekarima za 10 procenata. Zatim su aprilu ove godine dobili povećanje od deset procenata i sada će od 1. januara dobiti povećanje za još pet procenata“, rekao je Mali.

On je dodao i da je svestan i činjenice da su bitni ne samo materijalni status već i opšti uslovi rada u bolnicama. Ministar je napomenuo da su ove godine ogromna sredstva izdvojena iz budžeta kako bi zdravstveni sistem funkcionisao, a da je rebalansom budžeta koji je nedavno usvojen data mogućnost da se još jače nastavi borba protiv koronavirusa.

"Izdvojili smo devet milijardi dinara za završetak dve posebne kovid bolnice - u Kruševcu i u Beogradu, odnosno Batajnici. Početkom decembra biće otvorena bolnica u Batajnici i mi se nadamo da će taj novi kapacitet od 1000 ležajeva rasteretiti druge bolnice. U planu je i nastavak rekonstrukcije drugih opštih bolnica i domova zdravlja po celoj Srbiji, nabavka medicinske opreme i lekova“, naglasio je ministar.

Mali je izrazio i očekivanje da će uskoro stići i vakcina protiv koronavirusa i da će je među prvima primiti medicinski radnici, jer oni treba da budu prvi zaštićeni.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.