Često se dešava da je proizvod koji ste platili imao jednu cenu na rafu, a potpuno drugu, naravno višu, na kasi. U takvim slučajevima trgovac je u obavezi da vam nadoknadi razliku u ceni.

Potrošači se često pitaju šta treba da urade kada vide da je cena na kasi viša od cene istaknute na rafu. Takve greške se uglavnom dešavaju u prehrambenim prodavnicama i supermarketima zbog velikog broja artikala i česte promene cena radi akcija.

Na primer ako ste kupili čokoladu za koju je naznačeno na polici da košta 99,99 dinara, a na kasi su vam je naplatili 139,99 dinara što je nezanemarljiva razlika, imate pravo da vratite proizvod trgovcu i tražite svoj novac natrag!

U ovom slučaju kada je istaknuta cena na rafu niža u odnosu na onu koja je naplaćena na kasi, trgovac je dužan da vam vrati razliku.

Po zakonu, trgovac je dužan da prodaju vrši po ceni koja se nalazi istaknuta uz proizvod na rafu ili koju navodi u katalozima, televizijskim reklamama ili nekom drugom obliku oglašavanja.

Ako se, ipak, desi da je cena na kasi veća od cene na rafu potrošač uvek ima pravo na nadoknadu razlike. Proizvod u tom slučaju, ne treba vraćati, već se treba obratiti poslovođi prodajnog objekta sa zahtevom da vrati razliku u novcu. U slučaju da ni tako ne rešite svoj problem možete prijaviti trgovca tržišnoj inspekciji.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

(Mondo/Potrošački savetnik)