• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NEOBIČNA PRIČA MARINE I MIROSLAVA: Rešili da budu sami svoje gazde, napustili "siguran posao" i pokrenuli UNOSAN BIZNIS

Autor Marija Ivetić

Marina otkriva da su prvobitno na posao gledali kao na hobi koji ne oduzima mnogo vremena, a da sada u njega ulažu mnogo vremena.

 biznis marina i miroslav garic posao zarada  Izvor: Priče sa dušom/Lazar Novaković

Marina (29)i Miroslav Garić (30) srećni su i ponosni što su sami svoje gazde i što uprkos velikom poslu, uspevaju da provode dosta vremena sa svojom ćerkom. Ovaj bračni par započeo je biznis i ušao u svet brenda Plemenita ulja pre šest godina, još dok su bili studenti, a danas se ceo posao obavlja u Kragujevcu.

Na drugoj godini Prirodno-matematičkog fakulteta zaljubili su se jedno u drugo i ubrzo počeli da se prijavljuju na razne konkurse i studentska takmičenja.

Usledile su nagrade za njihovu preduzetničku ideju, priznanje na Vikendu inovacija, međunarodna nagrada za najbolju studentsku biznis ideju, između ostalih i prvo mesto na konkursu Zelene ideje, ali i početak prodora na tržište.

Možda će vas zanimati

Završili su Prirodno-matematički fakultet: Marina je hemičar za zaštitu životne sredine, a Miroslav hemičar za naučno istraživanje i razvoj.

Izvor: Priče sa dušom/Lazar Novaković

Zanimljivo je da je koncept da cede seme divlje ruže (šipurka) i te, 2014. godine bio aktuelan isto koliko i danas, i da su od tada do sada, ne računajući neregistrovane proizvođače, i dalje jedini koji od ove šumske biljke uzimaju najbolje. Broj proizvoda stigao je do 22, dok artikala ima 28.

Prodaja se obavlja na sajtu, a nedavno su plasirali nov proizvod – „zlatni serum“ za lice koji sadrži čestice 24-karatnog zlata. Baza je ulje divlje ruže, ulje kajsije, ulje lešnika, etarska ulja smilja i poznata antiejdž biljka jlang jlang.

Zlatni serum sa česticama 24-karatnog zlata

"U početku smo od Marininih roditelja uzimali seme divlje ruže koje im je ostajalo nakon što bi napravili džem od šipurka. Sada imamo veću proizvodnju, pa nabavljamo od većih proizvođača kojima je seme nus proizvod, ali je i dalje bitno da semenke uzmemo kad su sveže, a onda ih operemo, osušimo, selektujemo i na kraju cedimo“, objasnio je Miroslav za Priče sa dušom.

Seme divlje ruže stiže iz malih gazdinstava čiji vlasnici beru šipurak u divljini i vrzinama, a seme kupine kupuju od firme koja pravi sladolede i sokove. Pored hladno ceđenog ulja semena divlje ruže, oni prave i ulje od semena maline i kupine, ali cede i jezgro šljive i kajsije i prave ulje lešnika.

Sve to koriste kao osnovnu sirovinu za svoje kreme, meleme, anticelulit butere, mikseve ulja.

Na pitanje kako su uspeli da uprkos biznisu od kojeg može lepo da se zaradi, i dalje ostanu jedini, Garići odgovaraju:

"Vrlo je teško dobiti ulje divlje ruže, mali prinosi su u pitanju i retko ko zna kako da ga napravi. Za litar ulja potrebno je i do 100 kilograma semena."

"Tehnološki proces je važan, treba da se zna kako da ne dođe do kisele hidrolize ulja i kako da se seme pravilno tretira da bi se dobilo ulje", rekao je Miroslav i dodao da recept čuvaju kao poslovnu tajnu i da im je znanje za fakulteta dosta značilo.

Izvor: Priče sa dušom/Lazar Novaković

Fakultetska diploma im daje kredibilitet

Ne hvale se time da su diplomirani hemičari po struci, ali im dosta znači jer ne moraju da plaćaju tehnologa za proizvodnju ulja.

"Oboje smo zaposleni u firmi i sve prodajemo preko interneta. Digitalni marketing ne podrazumeva samo da okačite fotografiju, a ljudi dođu i kupe, već je potrebno mnogo više znanja kad, šta i kako postaviti i kako ljudima dati vrednost. Mnogima se sviđa naša priča jer je sve pravimo bez emulgatora, konzervanasa i aditiva. Zbog kvaliteta koji je presudan preporučuju nas rođacima i prijateljima", nadovezuje se Marina.

Jedini sastojak koji sami beru i nabavljaju je rusa trava, a ta biljka je glavni sastojak melema za mladeže i bradavice.

"Oduvek sam znala da ona pomaže pri uklanjanju mladeža i bradavica. Jednog vikenda kad smo bili kod mojih u Trsteniku, videla sam pored puta mnogo ruse trave. Nabrala sam je i napravila sebi macerat. Dodala sam vosak, kakao buter i etarska ulja čajevca, mazala bradavicu i ona je posle dvadesetak dana nestala. Pošto sam je se rešila na prirodan način, poželela sam da pomognem i ponudim melem i drugim ljudima."

Za sušenje trava zadužena je Marinina majka, dok Miroslavljev otac pomaže oko ceđenja semena. Bočice pune Miroslav i Marina, a neretko i svastika uskoči da pripomogne.

Roditelji su ih podržavali u pokretanju posla, doduše, u početku su bili sumnjičavi sa povremenim savetima da „ipak nađu siguran posao“, ali vremenom su videli da su Plemenita ulja dobra poslovna ideja.

"Dok smo se zabavljali kao studenti, nismo znali da ćemo zajedno izgraditi ovaj posao. U jednom trenutku Marina se zaposlila u američkoj firmi koja se bavi transportom, ali posle deset meseci rada shvatila da je najbolje ovo što sada radimo", izjavio je Miroslav.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

(Mondo/Priče sa dušom)

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

svaka cast

Naklon do poda za mlade naucnike i ideju. 2021. neka bude bar 3 puta uspesnija

special image