• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KO KOLIKO ZARAĐUJE? Svi koji u državi sede na ovim mestima dobili su PREMIJU, razlike u platama velike!

Autor Marija Ivetić

Razlika u platama u javnom i privatnom sektoru i dalje je jasno vidljiva.

 plate povecanje plata javni sektor ko najbolje zaradjuje posao novac zarada placanje kolika je plata Izvor: Kurir/Ana Paunković

Prosečna plata u javnom sektoru iznosi oko 68.000 dinara, pokazuje zvanična statistika. Istovremeno, zaposleni kod privatnika u ovoj godini zarađivali su oko 40.500 dinara, kaže anketa Mreže za poslovnu podršku. Razlika je, dakle, oko 27.500 dinara ili 233 evra.

Plate u javnom sektoru rastu već nekoliko godina unazad, a za prve mesece naredne godine najavljuje se i novo povećanje zarada. Kod "privatnika" u prethodne četiri godine mesečna primanja bila su poprilično slična, oko 320 evra, dok je ove godine i ta brojka nešto veća. Međutim, razlika u platama u javnom i privatnom sektoru i dalje je jasno vidljiva.

Možda će vas zanimati

Plata u javnom sektoru

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, iz novembra ove godine, prosečna plata u javnom sektoru iznosila je 67.433 dinara. Taj iznos je zapravo prosek u trećem kvartalu ove godine. Prema podacima Ministarstva finansija za jul ove godine prosečna plata u javnom sektoru iznosila je 68.144 dinara.

U administraciji (na svim nivoima) istovremeno se zarađivalo 69.940 dinara, u obrazovanju i kulturi 64.050 dinara, a u zdravstvu i socijalnoj zaštiti 66.356 dinara.

Od januara 2019. zarada u javnom sektoru prosečno je uvećana za osam do 12 odsto, odnosno za 5.000 do skoro 10.000 dinara.

U javnim preduzećima i više od 80.000 dinara

Najveće su plate u javnim preduzećima. U julu ove godine iznosila je 81.107 dinara, dok je godinu dana ranije u tim istim preduzećima bila 80.888 dinara.

Najveći broj javnih preduzeća može se pohvaliti zaradom većom od 70.000 dinara u proseku. Tek nekolicina ih ima zaradu ispod republičkog proseka koji iznosi oko 60.000 dinara.

Kako se određuju plate u javnom sektoru?

Do aprila 2012. plate u javnom sektoru usklađivale su se sa inflacijom. A zatim slede promene. Od oktobra 2012. do aprila 2014. plate su uvećavane za fiksni procenat, i to u oktobru 2012. i aprilu 2013. dva odsto, a u oktobru 2013. i aprilu 2014. za 0,5 odsto.

Posle toga uvedeno je fiskalno pravilo koje nalaže svođenje rashoda za plate na održiv nivo, tako da se teži tome da učešće plata opšteg nivoa države u BDP-u bude do sedam odsto BDP-a. Nakon toga država je donosila odluku o povećanju plata u skladu sa budžetskim mogućnostima.

Od januara će institucije, ustanove i preduzeća moći da zapošljavaju shodno njihovim potrebama i novcu koji imaju, ali uz ograničenje da ne mogu zaposliti više od 70 odsto novih radnika od broja zaposlenih koji su prethodne godine otišli.

Ove godine i u privatnom sektoru rast

Zarade u javnom sektoru u proseku su oko 20 odsto veće nego u privatnom. Ipak, prema rečima ministra finansija Siniše Malog, povećanje minimalne zarade diže povećanje svih zarada.

Dragoljub Rajić iz Mreže za poslovnu podršku kaže da se prosečna realna zarada u privatnom sektoru kreće oko 40.500 dinara, dok je recimo u prošloj godini taj iznos bio oko 37.900 dinara.

Ove godine Mreža nema podatke o zaradama po sektorima, jer nisu pratili tu vrstu podataka, međutim, posmatrajući prethodne godine može se zaključiti da radnici u trgovini u proseku zarađuju najmanje, u proizvodnji nešto više, dok zarade zaposlenih u uslužnim delatnostima, koje obuhvataju i IT i telekomunikacije, znatno podižu prosek.

Uprkos povećanju minimalca, Raji je ocenio da se u poslednje četiri godine plata u privatnom sektoru vrlo malo menjala.

"Veću prosečnu zaradu javnog sektora uglavnom donose javna preduzeća, čije plate podižu prosek. Loša stvar je što su ona uglavnom monopolisti u svojim sektorima, pa tako mogu da određuju i više cene usluga za građane", ističe Dragoljub Rajić.

(Mondo/Blic)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Neca

Radim u državnoj bolnici, administrativni radnik plata 37400, tako da bih vrlo rado voleo jednu prosečnu platu. Informatičar u većini državnih firmi nema ni 64 hiljade.

special image