• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

POSEBNA NAKNADA! Jedna stavka na računu veća od 1. januara - moraćemo da izdvajamo 4,5 puta više!

Autor Marija Ivetić

Naknadu će plaćati i socijalno ugroženi potrošači u Srbiji. Odnosno, oni koji inače imaju pravo na besplatne kilovate struje i određenu količinu gasa.

Naknada za podsticaj povlašćenih proizvođača električne energije, koju plaćaju građani i privreda, biće uvećana od 1. januara 2021. godine za oko 4,5 puta, a struja će od 1. februara poskupeti za 3,4 odsto.

Možda će vas zanimati

Naknada za podsticaj povlašćenih proizvođača električne energije, uvedena 2013. kako bi se obezbedila sredstva za podsticanje proizvodnje iz obnovljivih izvora energije, biće uvećana na 0,437 dinara po potrošenom kilovat-satu (kWh), umesto dosadašnjih 0,093 dinara. To je predviđeno vladinom Uredbom, koja je doneta 18. decembra 2020. godine.

Ta naknada je poslednji put povećana 2015. godine sa 0,081 dinar po kWh na 0,093 dinara po kWh.

Građani sa prosečnim računom će na ime naknade umesto 33 plaćati 153 dinara

Naknada se obračunava tako što se iznos naknade pomnoži sa potrošenom količinom aktivne električne energije krajnjeg kupca u obračunskom periodu.

Taksu plaćaju svi potrošači električne energije preko računa. Prosečna mesečna potrošnja građana je oko 350 kWh, pa će ovaj rast iznosa naknade u 2021. uvećati davanja na ime ove takse sa oko 33 dinara na oko 153 dinara.

Posebnu naknadu za zelene kilovate koja je Uredbom o visini posebne naknade za podsticaj povlašćenih proizvođača električne energije u 2021. godini uvećana, plaćaće i socijalno ugroženi potrošači u Srbiji. Odnosno, oni koji inače imaju pravo na besplatne kilovate struje i određenu količinu gasa. Oko 70.000 njih koji su ostvarili pravo na ovu pomoć.

Iako je, dakle, reč o najsiromašnijem delu stanovništva i država ih poslednjih godina kroz Uredbu o energetski ugroženom kupcu pomaže, s druge strane u obavezi su da plaćaju stavke poput ove, kojom se stimulišu domaći i strani investitori da još više grade i proizvode zelene kilovate koje potom po značajno višim cenama od EPS-ove struje iz uglja isporučuju istom tom javnom preduzeću.

Pošto "Elektroprivreda Srbije" ne može sama finansijski da podnese taj trošak i plati investitorima ovu zelenu struju, to čini preko računa svih građana. Pa i onih najsiromašnijih.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

(Mondo)

Pročitajte i ovo

Komentari 32

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

...

Samo tovari, treba neko da plati i egzibicije Fmp 1 i 2 i Terzine vratolomije. Hleba i igara.

SNS

Srbijo srecna ti Nova godina!

j

Mozda ce proci korona, ali ce doci novo zlo, a jos da se poveca placanje javnom servisu, sramota sta se pusta na njemu, ona serija nova "Kamiondzije" je sramota, najveci amater bi bolje izrezirao.

special image