• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OGROMNA POSKUPLJENJA U BANKAMA: Da li znate koliko sada košta održavanje računa i da se kredit daje na samo 6 godina?

 Tamara Sekulović
Autor Tamara Sekulović

Nova pravila su stupila na snagu 1. januara i nisu najpovoljnija za klijente.

U moru zakona, promena, uredbi, izmena i odluka, a koji se tiču naših finansija, ima i prilično onih koji su u vezi sa bankama. Svi oni stupaju danas na snagu.

Dodatno, uglavnom svi znače - nepovoljnije uslove za klijente banaka.

Možda će vas zanimati

Šta sve skače?

Osnovne bankarske usluge, koje koriste praktično svi koji imaju račun u banci, biće u narednoj godini skuplje za 15 do 60 procenata. Tako će u pojedinim bankama održavanje računaod marta naredne godine koštati 190 dinara, umesto dosadašnjih 160.

Za SMS obaveštenja mesečno će biti potrebno 100, umesto 70 dinara, a minimalna naknada za isplatu keša korišćenjem platne kartice na bankomatu ili šalteru druge banke umesto 150 biće 200 dinara.

Poskupeće i usluga zamene kartice ako je ukradena ili izgubljena, pa će umesto 300 koštati 500 dinara.

Keš kredit samo 6 godina

Centralna banka je donela propise koji se primenjuju u poslednje dve godine, novina je da za rate od 1. januara postoji rok od 6 godina, umesto dosadašnjih 7, odnosno 8.

Naime, kredite koje uzmete od danas pa ubuduće, imaće kraći rok otplate, odnosno najviše šest godina, potvrđeno je za "Telegraf Biznis", a to je u skladu propisima Narodne banke Srbije (NBS) s kraja 2018. godine.

Rok za vraćanje potrošačkih i keš kredita koje će banke građanima odobriti počev od ovog januara biće najviše šest godina, kao što je i predviđeno tim propisima. Ovi rokovi se, kako je potvrđeno u centralnoj banci, neće menjati bez obzira što je NBS u julu, građanima koji imaju kredite omogućila da se rokovi za otplatu produže za dve godine.

Naknada za čuvanje novca - ležarina

Poslednjih nekoliko dana pominje se da pojedine banke koje posluju u regionu, ali i šire, planiraju da uvedu naknadu za čuvanje novca.

Jedno od objašnjenja jeste da raste obim novčanih depozita posle uvođenja lokdauna i da je činjenica da ljudi nemaju gde da potroše novac, a polaže ga u bankama. Zbog toga, najavljuju pojedini bankari, u prvoj polovini 2021. postoji velika verovatnoća da će se uvesti naknade za čuvanje novca.

Dalje, pretpostavka je i da se u prvim mesecima nove godine neće uvesti odmah visoka naknada, kao i da će prvo ići na gotovinske depozite za 100.000 evra, odnosno iste kao za depozite preduzeća.

(Mondo/Telegraf)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Pročitajte i ovo

Komentari 71

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

gedza

koja budala jos drze pare u banci... ko ima preko 20000, kupi stan pa ima mesecno 100-200e... to zna i moja baba...

nikola

sta drugo reci nego gusenje gradjana gusenje, ko ce sada da podigne kredit ko niko, lako je ovima u nbs koji imaju prevelike plate , pitanje je koliko njih u opste ima i kredit jel sta cemu ako mu je velika plata, tako da ovo je dno ali za ovo su krivi svi oni koji su dali svoj glas ovoj stranci na vlasti, sada komotno ugnjetavaju ugnjetavaju, dokle do novih izbora, kada ce verovatno doci neko ko ce voditi brigu o nama gradjanima, ovako sta ce nbs ima mogucnost da nas ugnjetava svojim propisima,

Jodza

Jos jedan dokaz da zivimo u koloniji i pod kapitulacijom.Kada nemas svoje banke, gulete stranci.A to je damo i gospodo robovlasnistvo.Ni u robovlasnistvu posao nije bio problem vec plata.Ziveli srecno u zemlji sa skoro najbrzim razvojem u Evropi.

special image